Strandaffald skal spores og genbruges

Hvert år driver 1000 tons affald ind på vestkysten, og det koster millioner af skattekroner at rydde op. Derfor har de nordjyske kystkommuner sat gang i et projekt, der skal spore, hvor affaldet kommer fra. Det skriver DR Nordjylland


Hvert år driver 1000 tons affald ind på vestkysten, og det koster millioner af skattekroner at rydde op.
Hvert år driver 1000 tons affald ind på vestkysten, og det koster millioner af skattekroner at rydde op. .

Menstruationsbind, plastikflasker, fiskekasser, garn og cigaretskodder.

Hvert år driver 1000 tons affald ind på vestkysten, og det koster millioner af skattekroner at rydde op.

Derfor har de nordjyske kystkommuner i samarbejde med svenske og norske kommuner sat gang i et projekt, der skal spore, hvor affaldet kommer fra.

Det fortæller DR Nordjylland.

"Forskere ved, at en meget stor del af affaldet er ført op i Nordsøen med havstrømme, og vi har en teori om, at meget kommer ud i havet fra byer ved de store floder," siger Ryan Metcalfe fra KIMO - kommunernes internationale miljøorganisation.

De nordjyske kystkommuner og Aalborg er med i projekt Ren kystlinje, der kører i tre år.

"Hvis vi kan finde kilden, så har vi mulighed for at ændre folks dårlige vaner," siger konsulent Steen Heftholm fra Frederikshavn Kommune.

Han er tilknyttet det nye projekt og henviser til kommunens problemer med at holde Skagen Nordstrand ren. Her lander mellem 30 og 100 ton affald hvert eneste år.

Eksempelvis fandt kommunen her 1000 vatpinde i plastik på en strækning på få hundrede meter.

"De er skyllet ud i toiletter forskellige steder i Europa og er via overfladevand fra kloaker ført ud i havet. Og så har en havstrøm samlet dem og ført dem mod nord, inden de er endt på stranden ved Skagen," forklarer Steen Heftholm til DR Nordjylland.

Projekt Ren kystlinje skal finde genveje til at håndtere affaldet fra strandene. Plastik, metal og træ skal sorteres, så det kan genbruges.