Sundhedsminister: Der skal sættes ind på sorgområdet

Organisationen Børn, Unge & Sorg mødtes i dag med sundhedsminister Nick Hækkerup for at sætte på fokus indsatsen overfor sorgramte børn og unge. Undervisningmateriale og penge til et kompetencecenter er på vej, forsikrer ministeren

"Der er for lidt viden om sorg. Når man ikke ved, hvad man skal gøre, ryger mennesker i sorg over i depressionskassen. Det betyder, at den sorgramte får unødig medicin og behandling,” siger direktør i Børn, Unge & Sorg.
"Der er for lidt viden om sorg. Når man ikke ved, hvad man skal gøre, ryger mennesker i sorg over i depressionskassen. Det betyder, at den sorgramte får unødig medicin og behandling,” siger direktør i Børn, Unge & Sorg. . Foto: astrosystem.

Selvom man mister en forælder eller en søskende, er det ikke altid ensbetydende med, at man skal have psykologhjælp.

Det var ét af de budskaber, som organisationen Børn, Unge & Sorg gerne ville slå fast, da sundhedsminister Nick Hækkerup (S) midt i valgkampen i dag mødtes med organisationen sammen med folketingskandidat Lars Aslan Rasmussen (S) og kommunalpolitiker og regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj (S). Formålet med mødet var at sætte fokus på indsatsen over for de 140.000 børn og unge, som hvert år oplever sygdom og død i deres nærmeste familie. 

Og netop indsatsen trænger til at blive gentænkt. For det er kun 3 ud af 10 sorgramte børn og unge, der har et behandlingsbehov og er i risiko for at få eller har udviklet den uofficielle diagnose ”kompliceret sorg,” fortalte Preben Engelbrekt, der er direktør i Børn, Unge & Sorg.

Til gengæld oplever børn, unge og ikke mindst voksne, at ”almindelig sorg” kan blive overbehandlet.
 
”Der er for lidt viden om sorg. Når man ikke ved, hvad man skal gøre, ryger mennesker i sorg over i depressionskassen. Det betyder, at den sorgramte får unødig medicin og behandling,” siger Preben Engelbrekt.

Derfor vil Børn, Unge & Sorg oprette et nationalt sorgcenter med 6-10 psykologer, der skal behandle voksne med komplicerede sorgtilstande. Centeret vil også fungere som et kompetencecenter og hjælpe praktiserende læger, praktiserende psykologer eller psykiatere til at skelne mellem normal og kompliceret sorgtilstand.

Samtidig håber Børn, Unge & Sorg på, at de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2012 til sundhedspersonale, vil blive gjort til lov. Her bliver sygeplejersker eksempelvis opfordret til at finde ud af, om en alvorlig syg har børn eller unge som pårørende.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at sorg er en problemstilling, som man skal være bedre til at håndtere. 

”Jeg har fået et unikt indblik i, at sorg ikke bare er sorg. Det peger på, at det her er et område, hvor der skal gøres noget,” siger Nick Hækkerup, der forklarer, at Sundhedsministeriet har støttet og udarbejdet nyt undervisningsmateriale, så sygehuspersonale bliver bedre til at gennemskue, om der er et barn eller en ung, der må agere som den voksne, fordi forælderen er syg.

Samtidig forsikrer sundhedsministeren, at der i finansloven er sat 24 millioner kroner af til gavn for sorgramte danskere.

”Med finansloven har vi sammen med SF og Enhedslisten aftalt, at der skal laves et kompetencecenter, hvor man skal kunne tage hånd om og arbejde med sorg. Der skal i første omgang laves to decentrale centre i to regioner,” siger Nick Hækkerup, der dog ikke kan sige noget om, hvilke personalegrupper, der skal ansættes, eller hvornår centrene vil blive etableret, fordi pengene fra finansloven ikke er udmøntet endnu.