Sverige løser lægeproblem med lappeløsninger

Mens danske læger og regioner strides, kan de se over sundet for at lære af svenske erfaringer

Sverige benytter sig i langt højere grad end Danmark af private firmaer, når der skal leveres sundhedsydelser. Her en det en dansk lægekonsultation. –
Sverige benytter sig i langt højere grad end Danmark af private firmaer, når der skal leveres sundhedsydelser. Her en det en dansk lægekonsultation. –. Foto: Kaspar Wenstrup.

Det kan godt være, at Danmark har sine problemer med at give beboerne i de tyndest befolkede områder adgang til samme lægehjælp som i de store byer, men udfordringen blegner en smule i sammenligning med Sverige. Opgaven med at få velfærdssamfundets goder ud til alle får en helt ny dimension i et land, der er så stort.

Og det til trods for, at det går godt med især sundhedsområdet i Sverige. I juli 2010 indførte Rigsdagen plejegaranti i hele landet, så alle har ret til at blive tilset af sundhedspersonale inden for et døgn og af en læge inden for syv dage.

En stor del af løsningen ligger i, at Sverige i langt højere grad end Danmark benytter sig af privatisering af sundhedssektoren.

Lov om valgfrihed blev et faktum i 2009, hvilket betød, at landstingene selv beslutter, om de vil ansætte staten eller private firmaer til at levere sundhedsydelser på såvel hospitaler som i privatpraksisser. Private er blevet en vital leverandør af sundhed, og der findes nu cirka 14.000 forskellige private virksomheder, der yder omsorg inden for sundheds- og plejesektoren.

Professor i sundhedsforskning ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet Kristian Larsen har forsket i effekterne af privatisering, og han mener ikke, at regionerne skal kigge mod Sverige i den pågående konflikt med de praktiserende læger.

LÆS OGSÅ: FAKTA: Her skiller vandene læger og regioner

Konklusionerne i store internationale undersøgelser viser, at de, der har færrest privilegier, automatisk vil give afkald på at gå til lægen, ligesom tandlægen i mange tilfælde bliver valgt fra. Det, man inviterer ind som en kortsigtet løsning, kan vise sig at blive meget svært at rulle tilbage. Det rykker ved velfærdsstatens grundpiller om lige ret til goderne og er en accept af, at de, der har penge, kan købe sig til sundhed, mener han.

Et andet tiltag, der adskiller Sverige fra Danmark, er brugen af såkaldte stafetlæger. En stafetlæge er en læge, som ansættes på en midlertidig kontrakt for at dække huller i bemandingen på sygehuse og i lokale lægepraksisser. Det er særligt i tyndt befolkede egne, at de ofte meget dyre stafetlæger benyttes, og ordningen kostede i 2012 staten 2,1 milliarder kroner.

Den dyre lappeløsning huer ikke lokalpolitikerne, og i Jämtland i Nordsverige vedtog landstinget i april at stoppe benyttelsen af stafetlæger fra 1. juni, mens Norrbotten, der er landets nordligste region og storforbruger af stafetlæger, satser på at halvere omkostningerne til stafetlæger i 2013.

I hele landet er der lægemangel, viser en undersøgelse fra Sveriges Lægeforbund fra marts 2013. Næsten 1400 lægestillinger svarende til 30 procent er ikke besat på fuld tid, og ikke en region lever op til målsætningerne om at have en læge pr. 1500 indbyggere.

Svante Pettersson, udreder ved lægeforbundet og projektleder for undersøgelsen, tror, at Sverige endnu mangler at finde en stabil langsigtet løsning.

Der findes en vilje til at få emnet højt op på dagsordenen, men på trods af mange løfter fra politikerne er der blevet gjort for lidt, og vi er endt med en dyr lappeløsning, siger Svante Pettersson.

Han peger på en ny kommunikationsstrategi, som Sveriges Kommuner og Landsting, SKL, lancerede i efteråret, som et interessant tiltag. Strategien ved navn Sveriges vigtigste job skal få antallet af medicinstuderende til at stige, opmuntre arbejdsgiverne til at højne kvaliteten af lægernes videreuddannelser og skabe et bedre arbejdsmiljø.

Projektleder ved Dansk Sundhedsinstitut Jakob Kjellberg arbejder med evalueringer i sundhedsvæsenet og har et indgående kendskab til udviklingen i Sverige. Han er generelt positiv over for brugen af læger i korttidsansættelser og tror, at det kan blive fremtiden også i Danmark.

I KLs (Kommunernes Landsforenings, red.) oplæg taler de om, at en lægepraksis ikke nødvendigvis skal være ejet af lægen, og det lægger op til brug af en slags stafetlæger. Det betyder et farvel til familielægen, som har været normen i mange år, men hvis det samtidig giver lægeadgang til tyndt befolkede dele af landet, er det vel det vigtigste. Erfaringerne fra Sverige viser, at det fungerer godt og ikke har sænket kvaliteten, understreger Jakob Kjellberg.