Søvndal: Vi har pligt til at beskytte de civile i Libyen

I Libyen foregår voldsomme overgreb på befolkningen. Sådan var situationen slet ikke i Irak i 2003, mener SF's formand, Villy Søvndal

Villy Søvndal (SF).
Villy Søvndal (SF). . Foto: Kristian Djurhuus.

Hvad kan Danmark gøre for at støtte oprørerne i Libyen?

Der skal indføres en flyveforbudszone, en blokade af Libyen fra søsiden, og formentlig er der også behov for at etablere korridorer, så man kan nå frem med forsyninger af mad og medicin.

LÆS OGSÅ: S-SF ville ikke bruge magt i Irak - men gerne i Libyen

Det vil være rarest for os alle sammen, hvis FN's Sikkerhedsråd træffer en beslutning, der understreger, at Libyen er udsat for et overgreb, og at det er en samfundsopgave at beskytte befolkningen. Men hvis FN's Sikkerhedsråd ikke kan blive enige, så står der to principper over for hinanden i folkeretten. Det ene er suverænitet. Det andet er overgreb mod en befolkning. I denne ekstreme situation er det hensynet til overgreb mod befolkningen, der vægter tungest.

I sin tid var SF imod, at Vesten gik ind i Irak i 2003, men i dag støtter I en aktion i Libyen. Hvorfor var I imod en aktion i 2003, mens SF er rede til at acceptere en aktion uden om FN i dag?

Jeg vil slet ikke sammenligne situationen i Irak 2003 med situationen i Libyen. I 2003 var begrundelsen for at gå ind i Irak landets besiddelse af masseødelæggelsesvåben, men senere viste det sig, at der ikke var nogen masseødelæggelsesvåben. Det, der finder sted i Libyen, er et dokumenteret overgreb på en befolkning.

Men Saddam Hussein var også en brutal diktator?

Der foregår et oprør, der er startet nedefra af folk selv i Libyen, Tunesien og Egypten. I Irak var der ikke noget oprør i 2003. Det fandt sted mange år før, og at reagere med 15 års forsinkelse er en absurditet. Saddam var en grum diktator. Men for at det internationale samfund skal gribe ind, kræver det, at befolkningen bliver udsat for overgreb i forhold til FN's charter. En anden afgørende pointe er, at de arabiske lande bakker op om en indblanding i Libyen, og at Den Arabiske Liga har erklæret sig som tilhænger af en flyveforbudszone.

Men er det ikke for sent at handle nu?

Nej. Tragikken vil være, hvis ikke vi handler, for så vil der formentlig komme et hævntogt, og samtidig vil vi sende et signal til andre diktatorer om, at de kan begå overgreb mod befolkningen, uden at vi gør noget.

LÆS: Lykketoft: Afgørende at den arabiske verden bakker op

soendergaard@k.dk