Teolog advarer præster mod at deltage i useriøse undersøgelser

Det er et problem, når danske præster skal redegøre for komplicerede teologiske spørgsmål i kortfattede undersøgelser, mener lektor i praktisk teologi Hans Raun Iversen

Teologilektor Hans Raun Iversen opfordrer præster til ikke at deltage i "useriøse" undersøgelser.
Teologilektor Hans Raun Iversen opfordrer præster til ikke at deltage i "useriøse" undersøgelser.

Det er useriøst, når danske medier laver hårdtslående historier om komplicerede teologiske spørgsmål på baggrund af kortfattede og helt uvidenskabelige spørgeskemaundersøgelser. Derfor bør den danske folkekirke rådgive præster til ikke at deltage i den slags undersøgelser.

Det mener lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet, Hans Raun Iversen, efter at Morgenavisen Jyllands-Posten i juledagene har bragt en række artikler om præster, der udtaler, at de ikke tror på en skabende Gud, jomfrufødsel, og at Jesus genopstod.

Præsternes svar faldt i forbindelse med en spørgeskemaundersøgelse, som avisen har foretaget blandt godt 800 af de 2000 danske præster. Artiklerne har resulteret i, at sognepræst Per Ramsdal fra Sydhavn Sogn efter nytår skal forklare sig over for Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen. Biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, vil på baggrund af artiklerne også tale med to præster.

”Jeg synes, at kirken skal tage sig sammen og få en politik på området. Mange medier laver hele tiden den slags undersøgelser. Det virker, som om deres eneste interesse er at lave overskrifter. Præsteforeningen og biskopperne kunne godt give præster det råd ikke at deltage i den slags undersøgelser, der kun har som mål at skabe overskrifter. Men selvfølgelig skal præster deltage i seriøse og videnskabelige undersøgelser, der har til formål at styrke oplysningen i samfundet,” siger Hans Raun Iversen.

Han mener, at hele trosbegrebet er for kompliceret til at stille op i et spørgeskema.

”Tidligere generalsekretær i Kirkens Korshær Bjarne Lenau har sagt: 'Ingen af os ved, hvordan det ser ud på den anden side. Og hvis det evige liv viser sig at være illusion, så er det en smuk illusion.' Jeg hører en præst som Per Ramsdal sige det samme, men på en uheldig måde. Han tager sin tvivl for bogstaveligt. Hvis du spørger mig en regnvejrsdag, om jeg skal opstå til det himmelske lys, så kan det godt være, at jeg siger nej. Men det gør jeg ikke, når jeg er i kirke om søndagen. Troen er primært en retning, en bøn og et håb, noget vi praktiserer. Den er aldrig noget, vi har som ejendom, sådan som viden kan være det,” siger Hans Raun Iversen.

Han vurderer ikke, at der er tale om en gentagelse af sagen om sognepræst Thorkild Grosbøll fra Lyngby-Taarbæk, der for 10 år siden skrev en bog og gav et interview til Weekendavisen. Grosbøll erklærede åbent, at han ikke troede på en skabende Gud, opstandelsen og det evige liv.

”Grosbøll sagde, at gudstjenesten er et historisk teater. Det hører jeg ikke Per Ramsdal sige. Jeg er sikker på, at biskopperne vil lytte sig ind til, hvad præsterne mener,” lyder det fra Hans Raun Iversen.

Biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller sagde i går til Morgenavisen Jyllands-Posten, at han opfatter avisens spørgeskemaundersøgelse blandt præster som en julespøg.

”Bibelen og bekendelsesskifterne er ikke trosfacitlister. Vi er som præster til stadighed forpligtet til at fortolke det trosgrundlag, vi har fået overleveret ind i vores egen tid. I folkekirken er der rum for mange forskellige fortolkninger, og det giver efter min mening plads til en levende og frugtbar samtale om kristendommens betydning for os her i 2014,” siger biskoppen.