Thorning i synagogestorm: Jeg var i god tro

Terrorangrebene i København har udviklet sig til noget af en møgsag for regeringen. Borgerlige partier kræver samråd og ligefrem en uvildig undersøgelse

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde oplyste, at sikkerheden omkring synagogen i Krystalgade i København blev øget, ”så snart angrebet skete lørdag”, var hun var i god tro, fastholder hun.
Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde oplyste, at sikkerheden omkring synagogen i Krystalgade i København blev øget, ”så snart angrebet skete lørdag”, var hun var i god tro, fastholder hun. . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Burde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) have vidst noget før, at der gik hele fire timer, før bevogtningen af synagogen i Krystal-gde i København blev skærpet oven på terrorangrebet mod et debatarrangement på Østerbro.

Det spørgsmål optog i går sindene på Christiansborg, hvor justitsminister Mette Frederiksen (S) sendte nye oplysninger om sagen til Folketingets Retsudvalg.

De viser, at politiet den 16. februar klokken 14.19, to dage efter angrebet, skrev en mail til Justitsministeriet, hvoraf det fremgik, at der først var politi ved synagogen omkring klokken 19.30.

Mailen tikkede ind, få minutter før statsministeren på et pressemøde med udenlandske journalister sagde, at sikkerheden omkring synagogen blev øget ”så snart angrebet skete lørdag.”

Men Helle Thorning-Schmidt fastholder, at hun var i god tro.

”Hvis jeg blev opmærksom på, at jeg havde sagt noget, der ikke var korrekt, så ville jeg straks have sagt det. Hvad skulle vi ellers gøre?,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Den 6. maj fremlagde Justitsministeriet en redegørelse om forløbet, og chefen for Pet, Jens Madsen, forlod sit job. Helle Thorning-Schmidt fastslår, at det først var i den forbindelse, hun blev klar over, at hun havde sagt noget forkert.

Det undrer Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Han fortæller, at han længe har vidst, at der gik flere timer, før politiet havde bevogtning ved synagogen.

”Alle, der har fulgt denne sag, har vidst, at politiet ikke var til stede ved synagogen efter angrebet på Krudttønden. Det er nyt for mig, at statsministeren går rundt i næsten tre måneder med en fejlopfattelse af forløbet,” siger Løkke.

Fra Liberal Alliance lyder krav om en uvildig undersøgelse.

Mens de borgerlige partier således er stærkt kritiske over for regeringen i denne sag, mener oppositionen til venstre for regeringen ikke, at der er noget at komme efter. Enhedslisten beskylder de borgerlige for at gø-re sagen til ”valgfnidder”.

”Der er intet, der tyder på, at regeringen bevidst har videregivet forkerte informationer,” siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Under alle omstændigheder har efterspillet efter terrorangrebet artet sig anderledes, end regeringen kunne have ønsket.

”Sagen giver Helle Thorning-Schmidt en ordentlig ridse i lakken, efter at hun faktisk siden januar har bygget sig meget op. Hun står stærkt i alle personlige målinger og har håndteret mange store taler godt,” siger politisk kommentator Hans Engell.

”Men det her minder vælgerne om, at så meget styr på tingene er der altså ikke.”