Eget T-shirtfirma giver indvandrerdrenge mod på uddannelse

15-årige Altin Sllamniku og 12-årige Danial Sharif er to af de omkring 300 drenge med indvandrerbaggrund, der under projektet Mind Your Own Business er i gang med at starte egen virksomhed. Projektet motiverer dem til at klare sig godt i det danske samfund

12-årige Danial Sharif og 15-årige Altin Sllamniku er to af de mindst 300 drenge, der har haft gavn af programmet Mind Your Own Business. ”Jeg har fået meget mere viden om it, fordi jeg får hjælp af de frivillige til at udvikle hjemmesiden. Og så er jeg blevet meget bedre til at lave fremlæggelser i skolen. Jeg er stolt af, hvor meget, vi har nået,” siger Danial Sharif. –
12-årige Danial Sharif og 15-årige Altin Sllamniku er to af de mindst 300 drenge, der har haft gavn af programmet Mind Your Own Business. ”Jeg har fået meget mere viden om it, fordi jeg får hjælp af de frivillige til at udvikle hjemmesiden. Og så er jeg blevet meget bedre til at lave fremlæggelser i skolen. Jeg er stolt af, hvor meget, vi har nået,” siger Danial Sharif. – . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

”Skal I have sodavand?”

15-årige Altin Sllamniku indtager som noget ganske naturligt værtsrollen, da interviewet begynder ved mødebordet i den skurvogn, der udgør et af mødelokalerne for beboeraktiviteter i boligkvarteret Gadehavegård i Høje Taastrup vest for København.

Ved siden af den muskuløse og selvsikre teenager Altin sidder den spinkle og mere forsigtige 12-årige Danial Sharif, der præsenterer sig som webmaster i T-shirt-virksomheden ”Same Inside Different Outside”.

Det er et slogan, der skal opfordre til at bekæmpe racisme, vold og mobning. Ligesom Altin bærer Danial en T-shirt med virksomhedens navn.

Altin Sllamniku og Danial Sharif er 2 af de i alt 10 drenge med indvandrerbaggrund, som har oprettet en mikrovirksomhed med støtte fra programmet Mind Your Own Business.

På landsplan har initiativet fået flere end 300 drenge og unge mænd fra forskellige socialt belastede boligområder til at drive små mikrovirksomheder. De foreløbige resultater af Mind Your Own Business viser, at de drenge, der har deltaget i programmet, er blevet løftet en karakter i skolen.

Drengene er også blevet mere motiverede og fokuserede i forhold til at tage en uddannelse og klare sig socialt.

”Deltagerne er drenge, der har det svært i skolen eller i fritiden, og som i nogle tilfælde måske har bevæget sig på kanten af kriminalitet, men det kan også være drenge, som klarer sig udmærket, men som har brug for inspiration til at gå videre i deres liv,” forklarer administrerende direktør Maria Kavita Nielsen fra Mind Your Own Business.

Undersøgelser viser, at drenge med en etnisk minoritetsbaggrund er den gruppe, der klarer sig dårligst i det danske skolesystem.

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der en tredjedel af indvandrerdrengene, som ikke opnår karakteren to i både matematik og dansk til folkeskolens afgangsprøve, mens det til sammenligning gælder 15,7 procent af de etnisk danske drenge.

Mens en dreng med dansk oprindelse forlader folkeskolen med et karaktergennemsnit på 6,4, så er den tilsvarende karakter for ikke-vestlige efterkommere 5. For piger med indvandrerbaggrund er det samlede gennemsnit 5,4 mod 7 for piger med dansk oprindelse.

Lektor Laura Gilliam fra DPU Aarhus Universitet peger på, at mange indvandrerdrenges dårlige præstationer i skolesystemet er resultatet af en ond cirkel.

Hun forklarer, at der blandt socialt udsatte drenge med minoritetsbaggrund udvikles en modkultur, som betyder, at drenge, der ikke klarer sig godt i skolen, demonstrativt afviser de værdier, der værdsættes af skolen.

”Hvis billedet skal ændres, er der brug for initiativer som Mind Your Own Business, hvor drenge kan få motivation og anerkendelse og møde positive rollemodeller,” siger hun.

Siden efteråret har Altin og Danial mødtes med otte andre drenge for at udvikle T-shirtforretningen, oprette en hjemmeside og forberede en musikvideo med raptekster. De har selv designet T-shirten, som bliver trykt på et trykkeri i København. Mind Your Own Business har givet gruppen en startkapital på 25.000 kroner, og foreløbig har de solgt T-shirts for 8000 kroner.

Undervejs i processen har de fået hjælp fra studerende på Copenhagen Business School, der fungerer som frivillige, og de har kontakt til en privat virksomhed, som de har besøgt undervejs i forløbet. Drengene har fremlagt deres projekt for flere hundrede deltagere ved en konference i København, og de har mødtes med Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K).

”Vi har fundet et slogan til vores T-shirts: ’Same Inside Different Outside’.

Vores slogan er ikke kun et tøjmærke. Det er også et budskab om at stoppe vold og racisme og mobning. Vi ønsker, at man ikke kun ser på det ydre, men også på det indre. Vi har lært mere om, hvordan man driver en virksomhed, og jeg har lært om design,” siger Altin Sllamniku, der skal begynde på HTX efter sommerferien og drømmer om at blive arkitekt.

Han understreger, at det er sjovt at drive virksomheden, netop fordi det er en rigtig forretning.

”Når man lærer, hvor nemt det er at åbne en virksomhed, så får man også mere lyst til at gå i skole, fordi man kan se, at skolen kan bruges til noget. Jeg tror også, at projektet kan holde unge væk fra kriminalitet,” siger Altin Sllamniku.

Danial Sharif, der har pakistanske rødder, fortæller, at hans job som webmaster har givet ham blod på tanden i forhold til at arbejde med it.

”Jeg har fået meget mere viden om it, fordi jeg får hjælp af de frivillige til at udvikle hjemmesiden. Og så er jeg blevet meget bedre til at lave fremlæggelser i skolen. Jeg er stolt af, hvor meget, vi har nået,” siger han.

Boligsocial medarbejder Erdem Kekec fra Gadehavegård har stor erfaring med integrationsprojekter, og han betragter Mind Your Own Business som et af de mest lovende programmer, han har været med til.

”Drengene får selv ejerskab til deres virksomhed. Det er ikke noget med, at vi skal sætte dem i gang. Det handler om rigtige penge og rigtige kontrakter, og det giver dem selvsikkerhed. Jeg har oplevet flere drenge, der før fik 02 og 4 i skolen, men som nu får 7- og 10-taller. De siger: ”Når jeg klare at være med til at opbygge en virksomhed, så kan jeg også klare skolen,” fortæller Erdem Kekec.

Line Renner, der også er ansat som boligsocial medarbejder i Gadehavegård, peger på, at projektet ud over at løfte de unge rent fagligt også lærer dem at overholde aftaler samt diskutere og træffe demokratiske beslutninger.

Altin Sllamniku er enig:

”Når jeg kan fremlægge virksomhedsplaner for flere hundrede mennesker på Mind Your Own Business’ konference, så kan jeg også lave en fremlæggelse i skolen.”