Travlhed på rådhuset: En heldig dag at blive gift

Rådhuset i København står i dag på den anden ende. Der er planlagt mere end 200 af de såkaldte 7-9-13 vielser, og derudover kan man bare dukke spontant op og blive viet

Marika Albrechtsen og Brian Høier venter på, at det bliver deres tur til at blive viet. Parret er et af 200 tilmeldte til en vielse på Københavns Rådhus.
Marika Albrechtsen og Brian Høier venter på, at det bliver deres tur til at blive viet. Parret er et af 200 tilmeldte til en vielse på Københavns Rådhus. Foto: Leif Tuxen.

Et nygift par har stillet sig på trappen foran rådhuset i København. De bliver overdynget med ris fra et jublende publikum, og som en æresport står vennerne med ridepiske løftet i vejret og råber indforståede hestekommandoer. Parret smiler til hinanden og til de fremmødte. De vinker ned til fotograferne, der står og knipser løs.

Episoden varer ikke mere end tre minutter. Så er de vrinskende venner og de glade nygifte væk igen.

I stedet har otte kvinder og mænd i politiuniform med tilhørende hvide knipler nu taget deres plads. Stavene løfter de til ære for det næste par, to kvinder, der kommer ud ad hovedindgangen. Igen kaster publikum, der også er blevet skiftet ud, håndfulde af ris op på det glade nygifte ægtepar.

Men så forsvinder de også. En af rådhusets ansatte går op foran indgangen og fejer hurtigt trappen ren for ris, så det næste par kan komme til. Klokken er 12:30, og det er kun to timer siden, vielserne begyndte. Alligevel er der på trappen foran rådhuset ris nok til at brødføde en forholdsvist stor familie.

Det bliver en lang dag for rådhusets rengøringspersonale.

Den 7. september 2013 er en af de dage, der på alle måder passer de bryllupsglade danskere godt. Det er en lørdag med blå himmel, solskin og lunt vejr.

Og så er det en dato, mange danskere tillægger en særlig heldig betydning: 7-9-13.

På grund af de heldige omstændigheder, er der på rådhuset i København intet mindre end 200 planlagte vielser. Derudover er dørene åbne for straks-vielser for alle, der impulsivt skulle få lyst til at få papir på deres kærlighed. Det er en mulighed for bare at vælte ind ad døren og stille sig i kø ved en ægtefoged.

Et af de spontane par er Sussie Bøgeskov og Martin Thers på 45 og 43 år. De har været forlovet i over ti år, dog uden udsigt til at blive gift.

For som Martin Thers plejer at sige det, så er "gift noget man tager for at undgå at blive det."

Men i morges, da Martin Thers sad i sit værksted, hørte han i radioen, at der var muligt at møde op på rådhuset og blive viet. Det skulle han ikke høre to gange, før han havde spurgt kæresten Sussie Bøgeskov, om det ikke var i dag, den skulle klares. Og nu står de så i køen til oplysningskontoret ved siden af hovedindgangen for at klare det indledende papir-arbejde.

Martin Thers tillægger datoen en særlig heldig betydning:

"Jeg tror, det bringer held, og at det kommer til at gå endnu bedre end ellers," fortæller han.

Parret har ikke andre planer for bryllupsfesten, end at de har en aftale med nogle venner senere på dagen. Og der regner de med, at der nok skal blive et par forbavsede miner.

"De syntes nok, at det var på tide, men de har altid sagt, at de ikke troede på, at jeg kunne gøre det. Så der skal nok være nogen, der taber kæben," griner Martin Thers.

Parrets børn vidste heller ikke noget på forhånd.

Den 12 december sidste år var også en dag, hvor der var mulighed for at komme ind fra gaden og blive viet. Den dag blev der slået rekorder i antallet af vielser på en dag. Men med antallet af vielser foretaget før middag i år, kunne det godt tyde på, at 7-9-13 går hen og slår de gamle rekorder. Rådhuset regner med at være i gang med vielser fra klokken 10:30 indtil klokken 21:00.

I den store sal på stueetagen sidder et par musikere og spiller eventyrlig, romantisk stemningsmusik. "Some day my prince will come," klimter de ved klaveret.

Tidligere var det Skt. Annæs pigekor, der indtog gulvet. Mens bryllupsseancerne i hele huset rullede derud af stod de og sang lifligt:

"Alle går rundt og forelsker sig".

Og det må alle have gjort, siden der kan være så travlt en lørdag formiddag på rådhuset.

Foran bryllupssalen på første etage står et virvar af mennesker. Nogle er gæster på vej ind for at se venner eller familie blive gift. Andre er på vej ud fra en vielse. De maser sig i kø for at lykønske et nygift ægtepar, der har stillet sig i midten af lokalet. Normalt er rådhus-vielserne små og besøgt af få, men i dag er det slet ikke til at komme til.

Marika Albrechtsen og Brian Høier har planlagt deres bryllup lang tid forud for 7-9-13. De har valgt ikke at blive gift i en kirke, fordi de ikke gider at sige ja til noget, de ikke tror på.

"Jeg er hverken døbt eller konfirmeret," fortæller Marika Albrechtsen.

"Og jeg har lige meldt mig ud af folkekirken," tilføjer Brian Høier.

De tror på, at datoens særlige cifre vil give dem held i deres ægteskab. Men de understreger alligevel, at de ikke er fanatiske.

En vielse bliver denne dag klaret på under 10 minutter, for at logistikken kan gå op.

Marika Albrechtsen og Brian Høiers vielse varer heller ikke længere. Under ceremonien er Brian Høier dog ved at glemme alt om tidsplanen. Han står og kigger ind i sin bruds øjne, efter de begge har sagt "ja".

De kan slet ikke stoppe med bare at kigge.

Brian Høier må have følt sig som verdens heldigste mand. På verdens heldigste dag. Om lidt er det parrets tur til at gå ud på trappen og vinke.

Von Trier: Jeg vil ikke undskylde nazijoke
Von Trier: Jeg vil ikke undskylde nazijoke Foto: Leif Tuxen
Jelved er også plan B for V i formandsstrid
Jelved er også plan B for V i formandsstrid Foto: Leif Tuxen
Cancellara er bekymret over tricky asfalt
Cancellara er bekymret over tricky asfalt Foto: Leif Tuxen
Morten Olsen har tjekliste til sin afløse
Morten Olsen har tjekliste til sin afløse Foto: Leif Tuxen
Røde Kors hopper med på app-bølgen
Røde Kors hopper med på app-bølgen Foto: Leif Tuxen
Italiens kreditværdighed får hak i tuden
Italiens kreditværdighed får hak i tuden Foto: Leif Tuxen