Udviklingshæmmede ønsker ret til årligt sundhedstjek

Der er afsat 12 millioner kroner på finansloven til at styrke sundheden for personer med et betydeligt psykisk handicap. Landsforeningen LEV kalder det ”alt, alt for lidt” og vil have sundhedstjek til alle udviklingshæmmede

Nogle udviklingshæmmede har en anderledes smerteforståelse eller mangler sprog, og derfor søger de ikke altid selv læge.
Nogle udviklingshæmmede har en anderledes smerteforståelse eller mangler sprog, og derfor søger de ikke altid selv læge.

Hvis man har et betydeligt psykisk handicap, kan det være svært at sætte ord på, hvor det gør ondt, særligt hvis der ikke er noget sprog. Det kan for eksempel give en uopdaget kræftknude mulighed for at udvikle sig fatalt og er en af grundene til, at personer med et betydeligt psykisk handicap, ifølge Sundhedsministeriet, i gennemsnit lever 14,5 år kortere end resten af befolkningen.

Det er ulighed i sundhed, mener regeringen, Enheds-listen og SF, der derfor har afsat 12 millioner kroner på finansloven til syv kommunale projekter og patientforeningen Sjældne Sygdomme, der de næste tre år skal bedre sundhedstilstanden for personer med et betydeligt psykisk handicap.

Københavns Kommune har for eksempel fået 1,9 millioner kroner til at tilbyde kommunens godt 600 udviklingshæmmede, der bor på et opholdssted, to sundhedstjek de næste tre år:

”Nogen af beboerne har ikke noget sprog, andre kan have en anderledes smerteforståelse, og der er gode erfaringer med at tilbyde forebyggende sundhedstjek, hvor alt fra propper i ørerne til mere alvorlige sygdomme bliver opdaget. Lægerne har ikke pligt til at tilbyde et gratis sundhedstjek, hvis de vurderer, at det ikke er nødvendigt, så med pengene er vi sikre på at kunne tilbyde beboerne et forebyggende sundhedstjek,” siger Maria Parker Farre, der står for projektet i Københavns Kommune.

Landsforeningen Lev mener, at 12 millioner kroner på finansloven er for halvhjertet og for lidt til at dæmme op for uligheden i sundhedssystemet:

”Det er alt, alt for lidt. Selvfølgelig er det bedre end ingenting, men problemerne er så alvorlige, at man burde have igangsat en landsdækkende indsats med sundhedstjek,” siger foreningens landsformand, Sytter Kristensen, der mener, at udviklingshæmmede bør have ret til et årligt lægetjek og kritiserer, at der satses på tidsbegrænsede projekter.

”Denne gruppe borgere burde tildeles en rettighed til et opsøgende sundhedstjek en gang årligt. Altså at deres læge inviterer dem til et tjek, typisk i et samarbejde med personalet i botilbuddene. Det er nok den mest effektive vej til at øge udviklingshæmmedes gennemsnitlige levealder. Det tvivler jeg på, at 12 millioner kroner til et mindre antal kommunale projekter vil bidrage væsentligt til. Desværre,” siger hun.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er ikke afvisende over for at tilbyde et årligt lægetjek til personer med et betydeligt psykisk handicap som udviklingshæmning.

Han vil dog først se resultaterne af de projekter, som netop har fået støtte:

”Jeg synes, det lyder som en god idé at tilbyde et årligt lægetjek til handicappede. Og jeg synes, det er godt, at en række kommuner nu får mulighed for at tilbyde lægetjek til handicappede på bosteder. For der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at gøre noget ved den store ulighed i sundhed i Danmark, og det er også derfor, at regeringen arbejder for, at alle får mulighed for at leve et sundt liv - blandt andet ved at få et lægetjek. Men vi må tage et skridt ad gangen og se, hvad der virker bedst, før vi spreder det endnu mere ud,” skriver han i en mail.