Ungarske flygtninge blev hurtigt en del af det danske samfund

Ungarn-opstanden for 60 år siden udløste en af efterkrigstidens største flygtningestrømme i Europa. De 1000 flygtninge, der kom til Danmark, kom meget hurtigt i arbejde og tilpassede sig

De ungarske flygtninge, der ankom til Danmark i 1956, betegnes som en ”integrationsmæssig succeshistorie”. –
De ungarske flygtninge, der ankom til Danmark i 1956, betegnes som en ”integrationsmæssig succeshistorie”. – . Foto: Polfoto.

Den i dag 74-årige dansk- ungarske advokat Karoly Nemeth er en af de 1000 ungarere, der kom til Danmark, efter at sovjetiske tanks i 1956 nedkæmpede opstanden i Ungarn.

Sammen med sin familie og en gruppe på omkring 25 ungarere blev han indkvarteret af Vallø Stift, og allerede under et halvt år efter indkvarteringen var de voksne i gruppen i arbejde.

”Vi blev modtaget med åbne arme af danskerne. Alle de ungarere, jeg kendte, kom hurtigt i arbejde eller i gang med uddannelse. På den måde var forholdene helt anderledes end for flygtninge i dag. Vi blev mødt med stor velvilje, og vi var i den grad omstillingsparate og ønskede at blive en del af det danske samfund. Holdningen var helt anderledes end i dag både blandt de danskere, der tog imod os og blandt de flygtninge, der kom. Vi kom meget hurtigt ud blandt danskere, og bortset fra min familie har jeg aldrig haft mange ungarske kontakter i Danmark,” fortæller Karoly Nemeth, der kom til Danmark som 14-årig og blev student fem år efter ankomsten.

Den 23. oktober er det 60 år siden, at tusinder af ungarere gik på gaden for at protestere mod Sovjetunionens undertrykkelse og landets stalinistiske regime. Opstanden blev knust, da sovjetiske tanks rullede ind i Budapest den 4. november 1956.

De tragiske begivenheder udløste en af efterkrigstidens største europæiske flygtningestrømme, og 200.000 ungarere forlod deres land. Af dem kom 1000 til Danmark.

Ungarernes ankomst til Danmark blev en integrationsmæssig succeshistorie, vurderer arkivleder Dan Ersted Møller fra Viborg Museum, der har undersøgt, hvordan det gik de 272 flygtninge, der kom til Viborg.

To år efter ankomsten havde 160 af de 180 arbejdsdygtige ungarere i Viborg fået job, og andelen af arbejdsløse ungarere var omkring 11 procent eller på samme niveau som blandt danskerne.

”Danmark var på det tidspunkt stadig et fattigt samfund med en relativt høj arbejdsløshed. Da flygtningene kom, blev de mødt med meget stor folkelig velvilje. Det stod fra starten klart, at ungarerne skulle blive i Danmark, og der blev fra begyndelsen satset på danskundervisning i de 16 flygtningehjem, der blev oprettet over hele landet. Samtidig blev der iværksat en kortlægning af ungarernes erhvervskompetencer, som arbejdsanvisningen sendte ud i hele landet, og de fleste kom i job. I Viborg-gruppen fik hovedparten arbejde inden for håndværk og industri,” fortæller Dan Ersted Møller.

Skuespiller og instruktør Peter Eszterhas kæmpede under Ungarn-opstanden og flygtede alene til Danmark som 16-årig. Her boede han blandt andet hos en dansk dommerfamilie i Viborg. Han mener, at danskernes velvilje var helt afgørende.

”Der var en grundstemning af, at vi var velkomne. Den positive holdning skyldtes, at vi havde kæmpet mod Sovjetunionen. Men jeg tror også, at den vellykkede integration hang sammen med, at vi kom fra en kristen kultur, der ikke er alt for forskellig fra den danske, og at vi var et overskueligt antal,” siger Peter Eszterhas.

Karoly Nemeth, der er tidligere medlem af Flygtningenævnet, medstifter af den liberale tænketank Cepos og sidder i bestyrelsen for Trykkefrihedsselskabet, mener, at de ungarske flygtninges mentalitet spillede en afgørende rolle.

”Når jeg læser bogen ’Sort Land’ (bog fra 2015 af dansk-palæstinenseren Ahmad Mahmoud om en opvækst i et socialt belastet boligkvarter, red.), så kan jeg læse om en mentalitet, hvor man i nogle tilfælde regner med forsørgelse fra det offentlige et helt liv. Den tankegang, at vi kunne blive forsørget, var helt fremmed for os. De ungarere, jeg kendte, ville hurtigst muligt ud at arbejde, og jeg tror, at vi var langt mere omstillingsparate end en del af de flygtninge, der kommer i dag,” lyder det fra Karoly Nemeth.