Unge fokuserer på udseendet

Brystoperationer, piercinger og sexet tøj blandt unge er alt sammen udtryk for en ekstrem fokusering på det ydre

Børn og unge bliver piercet i navlen og i tungen, og nu overvejer Folketinget at forbyde piercing af unge under 18 år. Det sker som en håndsrækning til forældre, der ikke kan modstå presset fra de unge.

Men piercing er kun ét eksempel på, at børn og unge ændrer på deres krop og i mange tilfælde med forældrenes billigelse. Piger får opereret deres bryster større, og der er eksempler på, at forældre og børn sammen er troppet op hos tatovøren for at få lavet et billede på den unges krop til trods for, at det er forbudt at tatovere unge under 18 år.

- Der sker en æstetisering af vores kultur, hvor det ydre bliver mere og mere vigtigt for den måde, vi erhverver vores identitet på. En del af ungdomstiden er, at identiteten er så presserende et spørgsmål, at konsekvenserne fortaber sig i en tåge, fordi man er optaget af sit udseende her og nu, siger Niels Ulrik Sørensen, der er ungdomsforsker på Roskilde Universitetscenter.

Han peger samtidig på, at ungdommen i dag har spredt sig både opad og nedad. Det betyder, at man tidligere bliver ung og senere voksen, og dermed er mange forældre en del af ungdomskulturen.

Lektor ved Center for Kulturstudier på Odense Universitet Anne Scott Sørensen mener, at kroppen er blevet et projekt, hvor man gerne vil udtrykke, hvem man er. Samtidig har forældrene svært ved at sige nej, fordi de selv er en del af kropskulturen, og måske selv har fået gjort deres bryster større eller på anden måde ændret deres krop.

- Når børnene kommer i den fornyede trodsalder som 13-årige, er det svært at stille modargumenter op, hvis man selv er en del af kropskulturen. Børn tager jo mere bestik af, hvad de voksne gør, end hvad de siger. Jeg ville ikke selv betænke mig på at gå kontra, hvis mit barn ville pierces, men jeg forstår godt, at det er svært, siger Anne Scott Sørensen.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dkSide 3

Karin Dahl Hansen

Født 1972. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1998. Tidligere ansat på Ritzaus Bureau og Regionalen, Danmarks Radio i Næstved. Ansat på Kristeligt Dagblad 1999. Fra 2009 redaktør for Liv&Sjæl samt Familieliv, Seniorliv og Etik.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.