Unge frygter at blive opfattet som ensomme

Tre ud af fire unge finder det ubehageligt at gå alene i biografen eller på café, da det får dem til at fremstå som venneløse, viser undersøgelse

"Ungdomslivet handler om at gøre ting sammen. Det ser vi eksempelvis i ungdomsfilm og tv-serier," siger ungdomspsykolog Ida Koch.
"Ungdomslivet handler om at gøre ting sammen. Det ser vi eksempelvis i ungdomsfilm og tv-serier," siger ungdomspsykolog Ida Koch.

Esben kunne ikke finde på at gå til koncert uden at have nogen med. Charlie venter hellere på sine venner uden for en café frem for at gå derind alene, og Carla finder straks telefonen frem, hvis hun sidder for sig selv et øjeblik. De tre gymnasieelever fra Aarhus Katedralskole gør alle dette af samme grund: Tænk, hvis nogen troede, de var ensomme.

En ny undersøgelse fra Mary Fondens Unge Tænketank viser, at de tre elevers frygt for at blive stemplet som ensomme er meget generel for unge mellem 15 til 24 år. Størstedelen af de knap 250 svarpersoner er bange for at blive ensomme, mens over halvdelen også frygter, at andre tror, de er det. 83 procent har derfor før fravalgt aktiviteter, de gerne ville lave, hvis de ikke havde nogen at lave dem med, og tre ud af fire finder det ubehageligt, hvis de skal gøre ting alene, som mange andre gør sammen. Det kan være at gå i biografen, på café eller ned i skolens kantine.

Undersøgelsen blandt de unge er lavet efter en rapport bestilt af Mary Fonden fra centeret CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i april viste, at over 64.000 16 til 29-årige føler sig ensomme. Ifølge direktør for Mary Fonden Helle Østergaard peger den nye undersøgelse på nogle tankevækkende tendenser blandt de unge.

”Vi ved fra tidligere undersøgelser, at mange unge føler sig ensomme eller frygter at blive det, men det er nyt, at det også betyder meget for dem, at andre ikke må opfatte dem sådan, og at det påvirker deres adfærd. For eksempel synes næsten halvdelen, at det er pinligt at gå i svømmehallen alene. Det er tankevækkende, at unge undlader at gøre ting alene, som de har lyst til af frygt for, hvad andre tænker om dem,” siger hun.

At de unge frygter at blive opfattet som ensomme, skyldes det billede, der er skabt af ungdomslivet i dag, siger ungdomspsykolog Ida Koch.

”Ungdomslivet handler om at gøre ting sammen. Det ser vi eksempelvis i ungdomsfilm og -serier, hvor karaktererne hele tiden er sammen med deres venner. Uanset om man er ensom eller ej, kan det være meget grænseoverskridende at bryde med det billede og for eksempel tage i et træningscenter eller på café alene. Man frygter at blive set som kikset eller ensom.”

Ifølge Ida Koch skaber dette både et problem for ensomme unge og unge generelt.

”Unge er flove over at være ensomme, men når det også er skamfuldt at blive opfattet sådan, vil unge generelt føle sig for generte eller utrygge til at gøre noget på egen hånd. Så skal der socialt mod til at gøre ting uden at have nogen at læne sig op ad og gemme sig bag ved.”

Ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet spiller de sociale medier en væsentlig rolle i unges opfattelse af ensomhed.

”Det har altid været en stor del af ungdomsfasen at have blikket rettet mod sig selv, men med sociale medier er der også kommet en voldsom fokusering på, hvordan man bliver opfattet af andre unge. Også online viser man, at man har et socialt liv med andre, og det gør, at unge i højere grad tolker det som et tegn på ikke at være godt socialt integreret, hvis de foretager sig noget alene.”