Unge og deres forældre knytter tættere bånd

relevante temaer

Forholdet mellem forældre og unge i danske familier har det godt. I dag er forældre blevet deres børns venner og samtalepartnere, hvor de tidligere var deres overhoveder, viser ny EU-undersøgelse

Far og mor er trådt ud af formynderollen og er blevet børnenes rådgivere. Omvendt er unge så glade for deres forældre, at de gladeligt ringer for at spørge dem til råds om såvel små som store beslutninger i livet.

Det viser den danske del af en større EU-undersøgelse af unges forhold til familien i overgangen fra uddannelse til arbejde.

– De unge er interesserede i at høre, hvad forældrene har at sige, fordi de ved, at forældrene ikke vil bestemme, hvad de skal gøre. Det er udtryk for, at der er sket en forandring henimod, at børn og voksne er blevet mere lige, siger kultursociolog ved Københavns Universitet, lektor Sven Mørch, der står bag rapporten.

– Forældrene vil i dag generelt lytte til deres børn og anerkender, at børnene har mange erfaringer, som voksne også kan bruge, siger han.

42 unge mellem 18 og 24 år samt 26 forældrepar er interviewet i forbindelse med undersøgelsen, der desuden bygger på spørgeskemasvar fra 200 unge. Resultaterne bekræfter, at familiemønstret er under opbrud. I mere traditionelle familier blev børnene dannet i forældrenes billede. Men i moderne familier understøtter forældrene barnet i en udvikling, der allerede finder sted. Det samme gør skolen, kammeraterne og medierne.

– Vi har en antiautoritær og demokratisk familie. Forældrene bliver ven med barnet og opfatter sig som en del af barnets netværk på linje med venner, siger Sven Mørch.

Udviklingen betyder blandt andet, at den sociale arv ikke længere baseres på forældrenes økonomi, men i højere grad på deres sociale og følelsesmæssige kompetencer. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse af unges overgang fra folkeskolen til de videregående uddannelser lavet for Undervisningsministeriet.

– I og med, at vi forsøger at mindske den sociale arv, er det klart, at de unge er blevet mere uafhængige af deres forældres status og indkomst. Paradokset er, at i den proces, de unge skal igennem, spiller forældrene alligevel en stor rolle som sparringspartnere, forklarer forsker ved Center for Ungdomsforskning på Learning Lab Denmark, Noemi Katznelson, der er med til at lave undersøgelsen.

Hun fortæller, at de unge dermed er udsatte, hvis forældrene på den ene eller anden måde er belastede og dermed ikke har det samme overskud til at tale med børnene om deres problemer.

Ifølge adjunkt ved Københavns Universitet cand.psyk. Pernille Hviid er der mange myter om børn, familie og opdragelse. En af dem går på, at forældre bruger for lidt tid sammen med deres børn.

– EU-undersøgelsen er god, fordi den blandt andet punkterer nogle myter og viser, at den barndom og ungdom, der er under udvikling, har flere facetter, end vi gik og troede, siger hun.

bindslev@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Baggrund

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.