Unge politikere vil afskaffe kristendom som skolefag

Skoleelever skal stadig lære om kristendom - men faget skal hedde religion og ikke kristendomskundskab, mener et flertal af ungdomspartierne

Skal faget kristendomskundskab afskaffes i folkeskolen og erstattes af religion?
Skal faget kristendomskundskab afskaffes i folkeskolen og erstattes af religion?.

Fremover skal der stå 'religion' i stedet for 'kristendom' på skemaet i den danske folkeskole.

Det mener et flertal af de politiske ungdomspartier. Syv ud af otte partier siger ja til at afskaffe undervisningen i lignelser fra Bibelen i sin nuværende form.

Kun Dansk Folkepartis Ungdom holder fast i kristendom som skolefag, viser en rundspørge foretaget af kristeligt-dagblad.dk blandt næste generation af magthavere.

Tro er en privatsag
Ifølge Undervisningsministeriet handler kristendomskundskab i de yngre klasser om fortællingerne fra Bibelen, livsfilosofi og etik samt kristendommen i historisk og nutidig sammenhæng. Først i de ældste klasser - 7., 8. og 9. klasse - skal eleverne lære om andre religioner.

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, mener, at navnet kristendomskundskab er misvisende.

- Det er vigtigt for DSU, at alle elever uanset religion er ligestillede. Tro er en privatsag, uanset hvilken religion det gælder, og derfor skal det ikke praktiseres i skoletiden, lyder det fra forbundsformand Peter Hummelgaard Thomsen.

De unge partier står sammen, selvom moderpartierne er uenige om emnet.

- I alle folkeskoler skal der være religionsundervisning. I privatskoler, friskoler, efterskoler og lignende må man selv bestemme, og det er dermed op til forældrene at bestemme, siger VU-formand Thomas Banke.

Kristne værdier
Som det eneste ungdomsparti mener Dansk Folkepartis Ungdom, DFU, at det er vigtigt at holde fast i kristendomsundervisningen for at lære skoleelever om den danske kultur, som bygger på kristne værdier.

- Selvom man kan stille spørgsmålstegn ved, om alt er historisk korrekt, fortæller historierne alligevel noget om næstekærligheden og moralbegreber i gamle dage, siger landsformand Allan Steen Hansen.

Han mener ikke, at det er nok at lade kristendom indgå som en del af et bredere fag med navnet 'religion'.

- Man tager ikke skade af at høre om andre religioner, men man er nødt til at sætte begrænsninger for, hvor meget der er relevant at putte ind i hovedet på andre mennesker. Man må fokusere på det mest relevante, som vi mener er kristendommen, siger DFU-formanden.

Frit valg
De unges holdning afspejler, at de i høj grad opfatter det fri valg som en central værdi, mener cand.phil Christine Lind Ditlevsen. Hun forsker i religion, etik og værdier ved Instituttet for Fremtidsforskning.

- Det er klart, man gerne vil have et valg i forhold til, hvad man lærer. Hvorfor skal det hedde kristendomsundervisning og proppes ind i en ramme af teologi? De unge vil gerne vide noget om religion, men hvorfor skal det være religion i ental?, siger hun.

<b></b><br />
<b></b><br />

Ja - 85,5 procent

SUF: Socialistisk Ungdomsfront (Enhedslisten) - 2,3 procent
SFU: Socialistisk Folkepartis Ungdom - 13,3 procent
DSU: Danmarks Socialdemokratiske Ungdom - 26,0 procent
RU: Radikal Ungdom - 5,2 procent
LAU: Liberal Alliances Ungdom - 1,2 procent
VU: Venstres Ungdom - 27,2 procent
KU: Konservativ Ungdom - 10,4 procent

–-
Nej

DFU: Dansk Folkepartis Ungdom - 14,5 procent