Flygtningedebat er en uskøn kombination af politik og moral

RB PLUS Få flygtninge tvinges hjem: Tre på fire år- - ARKIVFOTO 2010 af asylcenter Rødby.- - Se RB 4/2 ...

Man hverken kan eller skal vel undgå at forbinde politik og moral overhovedet. Politik synes i hvert fald delvist at udvikle sig ud af moralske forsøg på at gøre så mange som muligt så mætte, rige, trygge og glade som muligt. Foto: Jeppe Bøje Nielsen / Scanpix Denmark

Debatten om flygtninge viser, at moral i politik er noget andet end moral mellem mennesker. Når vi skal træffe beslutninger, der vedrører rigtig mange mennesker, kan vi ikke bare forlade os på den måske naturlige tilbøjelighed til at hjælpe et medmenneske i nød, skriver politisk kommentator Erik Meier Carlsen

Den folkekære statsminister Anker Jørgensen (S) skrev engang:

”Nogen siger, at moral og politik ikke har noget med hinanden at gøre. Det mener for eksempel Ritt Bjerregaard” - og erklærede sig uenig.

Ordvekslingen har mange år på bagen, men har fået ny aktualitet. Den politiske debat i Danmark og omkring os er kommet i et skingert leje med fjendske og fordømmende udtalelser. Man må bekymre sig for den demokratiske debats fremtid.

Måske er det bedst ikke at blande begreberne sammen. Man hverken kan eller skal vel undgå at forbinde politik og moral overhovedet. Politik synes i hvert fald delvist at udvikle sig ud af moralske forsøg på at gøre så mange som muligt så mætte, rige, trygge og glade som muligt.

Men i realiteternes verden kan handlinger til gavn for andre ikke skarpt skilles fra handlinger for én selv. Hjælper jeg et svagt menneske, synes andre, at jeg er en flink fyr, og den, jeg hjælper, vil måske synes, han skylder mig at komme mig til hjælp en anden gang.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.