Venner til dræbt filminstruktør: Han stod for alt det modsatte af vold og uforsonlighed

Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev skudt ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro. En brat og voldelig udgang på livet for en mand, der både professionelt og privat var optaget af spørgsmål om tolerance og ytringsfrihed

Finn Nørgaard stod bag dokumentarfilmen ”En anden vej: Historien om fire nydanskere og en koncernchef ”, men også film som ”Lê Lê - De jyske vietnamesere” om den kendte københavnske restaurantkæde.
Finn Nørgaard stod bag dokumentarfilmen ”En anden vej: Historien om fire nydanskere og en koncernchef ”, men også film som ”Lê Lê - De jyske vietnamesere” om den kendte københavnske restaurantkæde. Foto: Privatfoto.

”Det er så uvirkeligt. Der er et stort håb for mig, at hans død ikke kommer til at udløse mere vold og ufred. Hvis man havde mødt ham, så ville man forstå, hvor forkert det vil være. For vold, konflikter og uforsonlighed er alt det modsatte af det, som Finn stod for som menneske.”

Sådan lyder ordene fra erhvervspsykolog Majken Matzau, der var ven med filminstruktøren Finn Nørgaard gennem mere end tyve år. Lørdag blev han dræbt, skudt på klos hold under attentatet ved debatmødet om kunst og ytringsfrihed på Østerbro.

Finn Nørgaard voksede op i Gladsaxe. Han blev uddannet i Film og Kommunikation fra Københavns Universitet i 1991 og har instrueret og produceret en lang række spille- og dokumentarfilm. Efter nogle år som producer på Danmarks Radio blev han i 2001 del af Filmselskabet, der leverer dokumentarfilm til forskellige medier og virksomheder i Danmark.

Nogle af de temaer, der har fyldt meget i Finn Nørgaards filmarbejde, er kriminalitet og radikalisering. Han står blandt andet bag ”En anden vej: Historien om fire nydanskere og en koncernchef” fra 2009 om erhvervskvinden Stine Bosse og hendes samarbejde med fire nydanskere om konfliktløsning blandt unge med anden etnisk baggrund. Han har også instrueret filmene "Jeg skal afsone" og "Det er for børn" for Kriminalforsorgen.

På Finn Nørgaards Facebook-profil vidner en række offentlige opdateringer om, at debatten om ytrings- og trykkefrihed optog instruktøren meget. Efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar skrev han blandt andet:

"Det er rystende og skræmmende, at modige mennesker er myrdet af kujonagtige muslimske fascister.”

En opdatering med en noget hårdere retorik end den, Finn Nørgaard ellers plejede at bruge, lyder det fra hans nære ven og kollega i Filmselskabet Thomas Bartels. Men ytringsfrihed og især radikalisering af unge var spørgsmål, der optog Finn Nørgaard meget, både som privatperson og som filmproducent.

”Det er nok spørgsmål, som mange mennesker går op i dag. Forskellen på Finn og mange andre er, at Finn gjorde noget ved det såsom at deltage i et arrangement som det lørdag eftermiddag,” siger han.

Ifølge Thomas Bartels var Finn Nørgaard som filmproducent altid idérig og samtidig meget optaget af at kunne pege på en relevans af de film, han lavede.

”Han var mere interesseret i at gøre en forskel for dem, der så hans film end i at blive rig og kendt. Måske var han lidt atypisk for filmbranchen på den måde. Spørgsmålet om mening med det ,han lavede, optog ham meget,” siger Thomas Bartels.

Finn Nørgaard havde mange venner og var kendt for at være usædvanligt god til at kunne læse mennesker, fortæller han.

”Det lå på en måde til ham, at han tænkte på andre, før han tænkte på sig selv. For nogle måneder siden ringede jeg til ham med noget, jeg meget gerne ville tale om. Han havde tydeligvis rasende travlt, men han tog sig tid. Og senere dukkede han op hjemme ved mig, selvom jeg havde sagt, at det behøvede han ikke, men det var bare helt rigtigt på en måde. Finn var enormt god til at sætte sig ind i, hvordan andre havde det,” siger han.

Før sin død havde Finn Nørgaard netop færdiggjort en række programmer om udsatte unge, der efter planen bliver sendt på DR’s børnekanal Ultra i løbet af foråret.

Finn Nørgaard efterlader sig en kæreste gennem mange år, som han boede sammen med i Charlottenlund nord for København.

Det var her ved Krudttønden, at den 55-årige blev offer for terror-attentatet
Det var her ved Krudttønden, at den 55-årige blev offer for terror-attentatet Foto: Ricardo Ramirez/Demotix/Corbis