Venstre fastholder nej til dødshjælp

Mens flere Venstre-politikere nu ønsker legalisering af dødshjælp, fastholder partiet sin modstand

”Partiets officielle politik er den samme som hidtil og dermed også den samme som Folketingets øvrige partier. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke hilser debatten om dødshjælp velkommen,” siger Sophie Løhde.
”Partiets officielle politik er den samme som hidtil og dermed også den samme som Folketingets øvrige partier. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke hilser debatten om dødshjælp velkommen,” siger Sophie Løhde.

Venstres politik er den samme, som den altid har været, når det gælder spørgsmålet om aktiv dødshjælp. Det fastslår partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, efter at partikollegaen Ellen Trane Nørby i Kristeligt Dagblad forleden åbnede for at gøre aktiv dødshjælp lovligt for alvorligt syge danskere.

”Partiets officielle politik er den samme som hidtil og dermed også den samme som Folketingets øvrige partier. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke hilser debatten om dødshjælp velkommen,” siger Sophie Løhde, der selv erklærer sig uafklaret i spørgsmålet og hen-viser til, at et flertal på knap 70 procent af den danske befolkning går ind for en form for lægeassisteret dødshjælp.

”Det må nødvendigvis give stof til eftertanke, at der er så markant forskel på befolkningens holdning og den politik, der føres. Det kan skyldes, at vi som politikere har været for dårlige til at forklare, hvad det danske sundhedssystem rent faktisk kan tilbyde uhelbredeligt syge borgere, men det kan også skyldes, at flertallet rent faktisk mener noget andet end politikerne. Det skal vi selvfølgeligt tage alvorligt,” siger hun.

Ellen Trane Nørby står ikke alene med sit forslag om dødshjælp til alvorligt syge. Partifælle og medlem af sundhedsudvalget Finn Tranum bakker ”100 procent” op om en legalisering.

”Jeg har i mine 20 år som ambulancefører været vidne til en bunke umenneskelige, uetiske og helt igennem urimelige sygdomsforløb, der er trukket ud i årevis. Og det har desværre ofte været mit indtryk, at det ikke er den syge selv, men systemet og de pårørende, der presser på for at fortsætte en behandling. Frygten for, at de svage og syge skal føle sig pressede til at dø er svært overdrevet. Min erfaring er i hvert fald den stik modsatte,” siger Finn Tranum, der understreger, at han kun giver udtryk for sin personlige holdning.

Samme melding kommer fra partiets ungdomsorganisation. Aktiv dødhjælp har de seneste år været en vigtig sag for Venstres Ungdom, der har kørt adskillige kampagner for dødshjælp.

”Som liberale mener vi, at aktiv dødshjælp må være et tilgængeligt tilbud for det frie og selvstændige menneske. Det er klart, at der skal være tydelige rammer omkring en sådan praksis, der sikrer, at det kun er tilregnelige mennesker, der efter grundige overvejelser kan få tilbudt den hjælp, men det skal være en mulighed for svært syge mennesker, der ønsker en værdig død. Den beslutning skal den enkelte - og ingen andre - træffe,” siger formand Jens Husted.

Den udlægning af det liberale grundstof køber Esben Lunde Larsen, folketingsmedlem for Venstre og bestyrelsesformand for Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, imidlertid ikke.

”Livet har en grundlæggende værdi og kan ikke handles med i valgfrihedens navn. Vi har i århundreder værnet om liv i Danmark og straffet dem, der tager det fra andre. Det skal ikke være anderledes. Vi skal derimod sikre, at vores tilbud om lindring og omsorg af vores syge og døende er den bedst mulige. Vi skal fortsat forske i palliation og udvide vores palliative indsats i det omfang, det er nødvendigt,” siger Esben Lunde Larsen.