Venstre-politiker åbner for aktiv dødshjælp

Uhelbredeligt syge danskere skal have ret til at fremskynde døden, mener Ellen Trane Nørby (V), som dermed går imod partiets hidtidige holdning. Næstformand i Det Etiske Råd afviser behov for dødshjælp

”Diskussionen om dødshjælp i Frankrig giver anledning til en lignende debat herhjemme,” siger Ellen Trane Nørby (V), som dog ikke har konkrete bud på, hvor syg en patient skal være for at få ret til at afkorte sit liv.
”Diskussionen om dødshjælp i Frankrig giver anledning til en lignende debat herhjemme,” siger Ellen Trane Nørby (V), som dog ikke har konkrete bud på, hvor syg en patient skal være for at få ret til at afkorte sit liv. . Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Alvorligt syge danskere, der ligger på deres yderste, skal have ret til aktiv dødshjælp.

Sådan lyder udmeldingen fra Venstres Ellen Trane Nørby, der vil åbne for muligheden for lægeassisteret dødshjælp i Danmark.

Hun går dermed imod sit partis hidtidige holdning, hvor man på Folketingets hjemmeside blandt andet kan læse, at ” Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp skal legaliseres. En legalisering vil skabe en gråzone, hvor det i nogle tilfælde vil være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej.”

Ellen Trane Nørbys udmelding kommer på baggrund af den seneste debat om blandt andet et fransk lovforslag, der som beskrevet i Kristeligt Dagblad i går skal gøre det muligt at lægge døende patienter i en permanent bedøvelse.

”Diskussionen om dødshjælp i Frankrig giver anledning til en lignende debat herhjemme. Det er mit klare indtryk, at alt for mange syge og gamle borgere lider alt for længe og helt unødigt. Det er mennesker, der befinder sig i et smertehelvede, hvis familie ikke længere kan genkende dem. Og som ikke længere kan genkende sig selv. Jeg er klar til at åbne en debat om, hvordan vi kan hjælpe dem til at komme herfra på en fredfyldt og værdig måde. Også selvom det betyder, at vi giver dem en sprøjte med medicin, der væsentligt fremskynder døden,” siger Ellen Trane Nørby.

Hvor syg en patient skal være for at få ret til at afkorte sit liv, har Ellen Trane Nørby ingen konkrete bud på. Det er netop detaljer som disse, en debat skal være med til at afklare. Venstrepolitikeren har dog ingen ambitioner om at kopiere modellerne fra Holland og Schweiz.

Ellen Trane Nørbys udmelding er ikke desto mindre et brud med årtiers konsensus blandt partierne i Folketinget, der med undtagelsen af enkelte fritstillede medlemmer har været enige om at fastholde forbuddet mod aktiv dødshjælp i Danmark.

Venstrepolitikeren udfordrer også anbefalingerne fra Det Etiske Råd, hvor et stort flertal konsekvent har anbefalet, at der ikke indføres nogen form for aktiv dødshjælp herhjemme.

”De helt grundlæggende argumenter for mig er, at dødshjælp kan lægge pres på de svage, de gamle og de syge i vores samfund. Vi siger det ikke direkte, men når vi som samfund institutionaliserer aktiv dødshjælp, opfordrer vi også til, at den metode bliver benyttet,” siger læge og næstformand i Det Etiske Råd, Gorm Greisen.

Han understreger samtidig, at der i dansk lovgivning er vide rammer for at lindre patienter ind i døden.

”Som læger har vi mulighed for at give lindrende behandling, også når vi ved, at den behandling betyder, at patienten dør før, end det ellers ville være sket. Det sker hver dag på landets sygehuse. Vi har altså allerede de fornødne rammer til at sikre, at vores patienter ikke dør med unødige lidelser,” siger Gorm Greisen.

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, for at høre, om Ellen Trane Nørbys udmelding har betydning for partiets hidtidige modstand mod aktiv dødshjælp.