Verden får flere demente end hidtil antaget

Også lavindkomstlande oplever flere demente. Problemet skal nu drøftes på internationalt topmøde

Den stigende levealder er den væsentligste grund til, at flere mennesker får demens.
Den stigende levealder er den væsentligste grund til, at flere mennesker får demens. Foto: Mikkel Østergaard/ Denmark.

Demens er ikke kun en sygdom, der rammer gamle i verdens rigeste lande. En ny prognose fra den internationale Alzheimerforening, ADI, viser, at 71 procent af verdens demenspatienter i 2050 vil være borgere i mellem- og lavindkomstlandene.

Rapporten The Global Impact of Dementia 2013-2050 bygger på data fra hele verden og anslår, at der i 2050 vil være 135 millioner demente i verden.

Hidtil har man kun regnet med 115 millioner. Stigningen bliver især markant i Afrika syd for Sahara og i de såkaldte BRIKs-lande, som er Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

LÆS OGSÅ: Demente har brug for julehyggen

Den væsentligste årsag til det stigende antal mennesker med demens er, at levealderen stiger, og at risikoen for demens øges med alderen. Tallene er det alvorlige afsæt, når verdens førende industrinationer, de såkaldte G8-lande, i morgen i London indleder deres første topmøde om demens.

Det har en vigtig signalværdi, at G8-mødet tager demens op som tema. Det kan forhåbentlig betyde, at de enkelte lande og regeringer nu også sætter demens på den nationale, politiske dagsorden og laver handlingsplaner for, hvordan man skal sikre pleje og omsorg til de demente, siger professor dr.med. Gunhild Waldemar fra Det Nationale Videnscenter for Demens.

Nye data fra Afrika og Kina er den væsentligste årsag til, at man har måttet skrue prognosetallene i vejret.

Udviklingen er meget bekymrende, for der findes ikke nogen anden sygdom, som varer så længe og koster samfundet så dyrt, siger Gunhild Waldemar.

Hun peger på, at man nu har dokumenteret, at overvægt, forhøjet blodtryk og rygning giver øget risiko for demens senere i livet, og overvægt er et stigende problem i Kina, hvor den økonomiske vækst har fået kineserne til at ændre livsstil.

Direktør i Alzheimerforeningen i Danmark Nis Peter Nissen, er også bekymret:

Demens er den allerdyreste af alle kroniske sygdomme, og det er en stor udfordring for lande, der ikke har et særlig veludviklet social- og sundhedssystem, siger Nis Peter Nissen.

Desuden er der mange fordomme og tabuer omkring hjernesygdomme, der får folk til at opføre sig underligt. De bliver stigmatiseret og udstødt. Det er ikke kun i u-lande, man ser det. I Japan bliver det anset for en skam at være dement, og familien slår hånden af de demente, siger han.

Demens kan fortsat ikke helbredes, og derfor mener både Gunhild Waldemar og Nis Peter Nissen, at mere forskning og internationalt samarbejde er afgørende, hvis der skal dæmmes op for den alvorlige hjernesygdom.

Foto: Iris.