Vi er ikke længere dus med skovens grønne træer

Naturen er blevet en fremmed fugl for stadig flere danskere. Vi kommer stadig mindre i den, og når vi er der, ser vi stadig mindre. Det mener en række fagfolk og forskere på naturområdet

En undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at børn i dag er mindre end halvt så meget i naturen som deres forældre og bedsteforældre, da de var børn. Kun hvert tredje barn er i naturen flere gange om ugen. -
En undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at børn i dag er mindre end halvt så meget i naturen som deres forældre og bedsteforældre, da de var børn. Kun hvert tredje barn er i naturen flere gange om ugen. -. Foto: Anders Tvevad Denmark.

Flere undersøgelser peger i samme retning. Senest en fra Danmarks Naturfredningsforening fra 2013, der viser, at børn i dag er mindre end halvt så meget i naturen som deres forældre og bedsteforældre, da de var børn. Kun hvert tredje barn er i naturen flere gange om ugen.

Den manglende interesse viser sig også i medierne, hvor det efterhånden kun er P1, der beskæftiger sig med den danske natur, siger Michael Stoltze, forfatter, debattør og formand for foreningen Natur og Samfund.

LÆS OGSÅ: Naturen er røget ned ad prioriteringslisten

Der er noget rivende galt med vores forhold til naturen. Det er kommet så vidt, at den folkelige indsigt, interesse og forståelse for naturen er nærmest ikke-eksisterende, siger han.

Udviklingen ses også blandt politikerne, hvor den traditionelle natur er så godt som forsvundet fra dagsordenen, påpeger præsident for Danmarks Naturfredningsforening og formand for Danmarks Naturfond, Ella Maria Bisschop-Larsen. Det blev tydeligt, da finansloven blev fremlagt uden penge til eller ét ord om hverken Danmarks Naturfond eller den nationale strategi for naturen, Naturplan Danmark, som allerede har været længe undervejs.

Det er netop de to indsatser, der kunne give retning for naturindsatsen i Danmark, så at de end ikke er nævnt, sender et bekymrende signal om, at naturen ikke er en politisk prioritet, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny skovkirkegård kan være med til at romatisere døden

De Konservative har historisk været meget optaget af den danske natur. Her forstår og deler miljøordfører Vivi Kier bekymringen for, at naturen er ved at blive fremmed for os. Og skyder skylden på det moderne samfund, hvor alle synes, de har meget travlt og derfor mest af alt gør haven til deres naturoplevelse. Den vilde natur er simpelthen røget ned ad vores prioriteringsliste. Men det vil partiet ændre på med et forslag til en naturplan, som indebærer 300 millioner kroner årligt til især forureningsbekæmpelse og flere naturoplevelser.

Vi skal have den vilde natur tilbage, ikke bare flere plejede naturparker. Det er vigtigt at få borgerne til at bruge naturen som et reelt alternativ til hverdagen og en slået græsplæne. Jeg tror, det for mange ikke er oplagt, hvor de skal finde de gode oplevelser, så dem skal vi bruge flere penge på at skabe og gøre opmærksom på, siger hun.