Vi er kommet ud af fattigdoms-fornægtelsen

Ved gårsdagens afslutning af Fattigdomsåret 2010 i København blev det klart, at debatten om fattigdommen kun lige er begyndt. Politikere og sociale organisationer er uenige om løsningsmodellerne

Socialminister Benedikte Kiær (K) begyndte i går afslutningseventen for Fattigdomsåret 2010 med at besøge det sociale tilbud Sidegadeprojektet på Vesterbro i København. Her i mor-far-barn-butikken. --
Socialminister Benedikte Kiær (K) begyndte i går afslutningseventen for Fattigdomsåret 2010 med at besøge det sociale tilbud Sidegadeprojektet på Vesterbro i København. Her i mor-far-barn-butikken. --. Foto: Marie Hald.

Fattigdom og social eksklusion er blevet sat på dagsordenen, men problemerne er endnu ikke løst. Derfor må debatten om fattigdom i både Danmark og Europa ikke forstumme, selvom Fattigdomsåret 2010 officielt blev afsluttet i går. Så langt var både politikere, forskere og sociale organisationer enige, da de mødtes til afslutningseventen på Hotel Scandic Copenhagen arrangeret af den nationale styregruppe bag fattigdomsåret i Danmark.

Dagen begyndte dog et helt andet sted end det fine hotel, nemlig blandt dem det handler om – de socialt udsatte. Fire forskellige sociale tilbud i København åbnede dørene for de konferencedeltagere, som ønskede at få et mere personligt indblik i nogle af de mange initiativer for socialt udsatte i Danmark. En af dem var landets socialminister Benedikte Kiær (K).

Klokken godt 10 trillede den sølvgrå ministerbil med socialministeren ind foran Cafe Sonja på Saxogade i København. Hun havde sagt ja til at besøge det sociale tilbud, Sidegadeprojektet på Vesterbro. Et beskæftigelses- og frivilligprojekt for personer i aktivering, samfundstjeneste, skåne- og fleksjob, der skal hjælpe folk med at komme i videre i livet. Projektet tæller blandt andet en café, en mor-far-barn-butik med babyrytmik og en badebutik med bruser og vaskemaskine.

"Jeg har boet på Vesterbro i mange år og kender flere af projekterne, men det sjovt at få historien bag. Det gode ved et projekt som dette er, at det ikke ligner et projekt. Butikkerne og caféerne her er en del af samfundet," sagde socialministeren, som er overbevist om, at der i høj grad er brug for initiativer som Sidegadeprojektet.

På Hotel Scandic Copenhagen var spørgsmålene mere komplekse, og diskussionerne forgrenede sig i mange forskellige retninger. Politikere, eksperter og organisationsfolk var både blandt talerne og tilhørerne, og flere nævnte fattigdommens mange ansigter – og dermed mange forskellige problemstillinger. Ghettostrategien, fattigdomsgrænse versus regeringens fattigdomsindikatorer, tilbagerulning af kommunalreformen og socialøkonomiske virksomheder var blot nogle blandt mange emner, som blev taget op i løbet af afslutningsdiskussionen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) åbnede debatten ved at melde ud, at beskæftigelse er det bedste middel til at bekæmpe fattigdom og social eksklusion.

"Beskæftigelsepolitikken kan ikke afløse socialpolitikken, men de kan gå hånd i hånd. Arbejde og uddannelse er nøglen til at starte på en frisk, og som samfund kan vi ikke tillade os at give op over for folk. Jeg håber derfor også, at debatten vil fortsætte efter fattigdomsåret," lød det fra beskæftigelsesministeren.

Fritz von Nordheim Nielsen fra Europakommissionen understregede i sin evaluering af fattigdomsåret, at der er sket et paradigmeskift i forhold til måden, vi anskuer fattigdom på.

"I 2010 har vi opnået, at Danmark er kommet ud af fornægtelsen af fattigdom. Det er dejligt at se, at den gode og vedkommende fattigdomsdiskussion, som har været væk længe, nu er tilbage. Og i EU har vi fået fastsat nogle vigtige mål for at reducere fattigdommen," sagde han.

Jens Aage Bjørkøe, forstander på Kofoeds Skole, pointerede, at det kniber gevaldigt med kvaliteten i hjælpen til samfundets svageste, men medgav, at en vigtig diskussion er i gang over hele Europa.

"Vi har fået italesat dem, der har det dårligst, og det er meget vigtigt. Jeg er optimistisk enig i, at dette ikke er slutningen på diskussionen, men begyndelsen. Ellers har det bare været et slag i luften," sagde han.

Socialminister Benedikte Kiær var dagens sidste taler på hotellet. Hun nævnte, at der stadig er en lang række områder, hvor indsatsen for de dårligst stillede samfundsborgere kan blive bedre, og at diskussionen derfor bør fortsætte:

"Det er positivt, at så mange har diskuteret fattigdom og social udstødelse. Målet om at skabe debat over hele landet har vi nået. Men selvom vi slutter fattigsdomsåret i dag, må vi fortsætte med at hjælpe dem på kanten. Nu begynder det lange seje træk med at få 20 millioner af EU's borgere ud af fattigdom inden 2020," sagde socialministeren med henvisning til EU?s 2020-mål om reduktion af fattigdom.

schelde@k.dk