Dansk kulturarv skal genskabes på de vestindiske øer

Her ses det gamle militærhospital, som nu nærmest er groet sammen med naturen. –

Her ses det gamle militærhospital, som nu nærmest er groet sammen med naturen. – Foto: Birthe Iuel

Der er de senere år opstået en fornyet interesse for vores kulturarv. Også den uden for landets grænser. Det seneste eksempel er et storstilet projekt, som skal genskabe bygningskulturen på de vestindiske øer, som har stået stille, siden Danmark solgte øerne for snart 100 år siden

Det var egentlig bare en studietur. Bygnings Frednings Foreningen BYFO skulle studere den gamle, danske kultur på de vestindiske øer, særligt bygningsarven, for ingen andre steder i verden kan man finde så tydeligt og omfangsrigt et vidnesbyrd om, hvordan den danske byggetradition kom til udtryk i 1700-tallet.

Selvom det er 99 år siden, at Danmark solgte øerne til USA, står det hele stadig som dengang: forter, kirker, plantager og hele byer med gader og byhuse. Altsammen bygget af danske artikter med danske materialer.

Formand for BYFO, Birthe Iuel, vidste godt, at tiden havde tæret kraftigt på bygningerne, men da hun sidste år i marts gik rundt i det, der reelt er en historisk tidslomme, blev hun alligevel overvældet. For det, der ikke var regulære ruiner, var ødelagt af manglende eller forkert vedligeholdelse. Store huller i væggene, rådnende eller helt forsvundne tag, skimmelsvamp og forfald.

”Jeg gik rundt og tænkte: Hov, det er jo Danmark, det her, for der var danske gadenavne, flensborgsten og ø-landsfliser. Gadebredderne, husenes størrelse, arkitekturen – det hele virkede bekendt, nærmest som at gå rundt i Præstø. Og samtidig blev

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.