Shiamuslimer: Vi vil åbne vores moské for danskerne

Vores trossamfund har hidtil ikke været gode nok til at åbne sig for det danske samfund, men det skal der laves om på. Sådan lød budskabet ved åbningen af første danske shiamuslimske moské i Københavns nordvestkvarter i går

Bedesalen i den nye shiamuslimske Imam Ali Moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Det er den anden store moské, der åbnes i København. Sidste år åbnede en stor sunnimuslimsk moské, der blev støttet med 200 millioner kroner fra Qatar.
Bedesalen i den nye shiamuslimske Imam Ali Moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Det er den anden store moské, der åbnes i København. Sidste år åbnede en stor sunnimuslimsk moské, der blev støttet med 200 millioner kroner fra Qatar. . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

To sikkerhedsfolk i sorte jakkesæt og hvide skjorter fejer de sidste rester af murstøv og mørtel væk fra fortovet. Klokken er ni om morgenen på Vibevej på ydre Nørrebro i København, og der er en time til indvielsen af Danmarks første store shiamuslimske moské.

Shiamuslimerne menes at udgøre mellem 10 og 20 procent af de skønsmæssigt 260.000 muslimer i Danmark. Mellem tidligere fabrikker i Københavns nordvestkvarter ligger det imponerende 2100 kvadratmeter gule murstensbyggeri beklædt med iranske kakler.

Fra taget troner en blågrøn kuppel og to 32 meter høje minareter.

Moskéens unge pressetalsmand, Murtaza Al Shawi, byder den lille gruppe pressefolk indenfor i den store bedesal med skinnende lyse marmorgulve, højloftet kuppel og en kæmpe prismelysekrone i midten af rummet.

Som den første moské herhjemme, har Imam Ali Moskéen indgraveret skriftsteder fra koranen på dansk. Moskéen har kostet omkring 80 millioner kroner, og byggeriet begyndte for fire år siden.

Dansk Folkeparti og De Konservative i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation mente fra begyndelsen, at moskéen ville fungere som det iranske præstestyres forlængede arm, og kritikken fik yderligere næring, da artikler i Kristeligt Dagblad og Weekendavisen kunne påvise, at penge fra Iran indgik i planerne for byggeriet.

Men de seneste år har der været stille om moskéen på Vibevej.

I moskéens splinternye konferencesal er der stillet et par hundrede stole op foran en talerstol. Her sidder den 36-årige skoleder Line Mansour sammen med den 34-årige Zahra Hussein Majid.

Moskéen på Vibevej i Københavns nordvestkvarter bliver den første store shiamuslimske moské i Danmark. Shiamuslimerne skønnes at udgøre mellem 10 og 20 procent af de godt 260.000 muslimer i Danmark.
Moskéen på Vibevej i Københavns nordvestkvarter bliver den første store shiamuslimske moské i Danmark. Shiamuslimerne skønnes at udgøre mellem 10 og 20 procent af de godt 260.000 muslimer i Danmark. Foto: Nils Meilvang
Torsdag den 1. oktober blev en ny, stor shiamuslimsk moské indviet i Københavns nordvestkvarter. Til højre ses moskéens imam Mohammed Mehdi Khademi, der har boet 14 år i Danmark. Han har rejst verden rundt for at skaffe penge til byggeriet. Til venstre ses moskéens talsmand Murtaza Al Shawi.
Torsdag den 1. oktober blev en ny, stor shiamuslimsk moské indviet i Københavns nordvestkvarter. Til højre ses moskéens imam Mohammed Mehdi Khademi, der har boet 14 år i Danmark. Han har rejst verden rundt for at skaffe penge til byggeriet. Til venstre ses moskéens talsmand Murtaza Al Shawi. Foto: Nils Meilvang

Line Mansour, der i dag er skoleleder på en muslimsk friskole, blev omvendt til islam som 22-årig. Zahra Hussein Majid konverterede som 15-årig.

De to kvinder er begge iført sorte lange kjoler og et blåt tørklæde. De fortæller, at det har stor betydning, at de ikke længere er henvist til at udøve deres religion i et tidligere fabrikslokale.

Moskéens imam, Mohammed Mehdi Khademi, kommer ind.

Han er en smilende ældre herre og bærer en beige og skinnende shiitisk dragt samt en sort turban som tegn på, at han er efterkommer af profeten Muhammed.

”Guds hus skal være åbent for alle. Vi skal modvirke ekstremisme og arbejde for integration,” lyder budskabet på iransk fra imamen.

”Bønnen forhindrer sandelig det skamløse og det forkastelige,” står der i denne mosaik. Imam Ali Moskéen er ifølge moskéens talsperson den første store moské i Danmark, der har mosaikker med korancitater på dansk.
”Bønnen forhindrer sandelig det skamløse og det forkastelige,” står der i denne mosaik. Imam Ali Moskéen er ifølge moskéens talsperson den første store moské i Danmark, der har mosaikker med korancitater på dansk. Foto: Petra Theibel Jacobsen
Pensioneret præst og tidligere missionær Leif Munksgaard repræsenterede Københavns biskop Peter Skov-Jacobsen ved åbningen af moskéen. Her ses Leif Munksgaard som nummer to fra højre sammen med en gruppe shiamuslimske gejstlige.
Pensioneret præst og tidligere missionær Leif Munksgaard repræsenterede Københavns biskop Peter Skov-Jacobsen ved åbningen af moskéen. Her ses Leif Munksgaard som nummer to fra højre sammen med en gruppe shiamuslimske gejstlige. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Ifølge moskéens arkitekt, Bijan Eskandari, er den nye moské i høj grad Khademis fortjeneste. Han har rejst Mellemøsten tyndt for at rejse penge til byggeriet, der i lange perioder har ligget stille, når økonomiske donationer tørrede ud.

Murtaza Al Shawi uddyber imamens synspunkter:

”Vores moské har ikke været god nok til at åbne sig for omverdenen. Det skal vi blive bedre til,” forklarer Murtaza Al Shawi.

Direkte adspurgt, om moskéen også er villig til at tolerere homoseksuelle, svarer han:

”Vi skal i moskéen have åbenhed om den slags spørgsmål. I Danmark har mennesker ret til at leve, som de vil. Selvfølgelig må homoseksuelle komme i moskéen. Men de må ikke promovere deres homoseksualitet i moskéen, og vi håber, at de vil tage vores teologi til sig. Teologisk mener vi ikke, at mennesker af samme køn kan gifte sig.”

En gruppe kvinder på kvindernes balkon i den nye shiamuslimske moské.
En gruppe kvinder på kvindernes balkon i den nye shiamuslimske moské. Foto: Petra Theibel Jacobsen
Københavns domprovst Anders Gadegaard deltog i åbningen af Danmarks første store shiamuslimske moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Anders Gadegaard er nummer to fra højre.
Københavns domprovst Anders Gadegaard deltog i åbningen af Danmarks første store shiamuslimske moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Anders Gadegaard er nummer to fra højre. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Klokken 10 begynder et par hundrede gæsterne at komme ind i bedesalen. Sammenlignet med den overdådige åbning af den store sunnimuslimske moské i Rovsingsgade i 2014, er arrangementet mere beskedent. Line Mansour indleder seancen med at konstatere, at de tæpper, der skal dække gulvet i moskéen endnu ikke er kommet.

Blandt gæsterne er en række shiamuslimske imamer fra Iran, Irak og flere golflande. Som repræsentant for Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, klipper pensioneret præst Leif Munksgaard den røde snor over, og dermed er moskéen erklæret åben.

Leif Munksgaard, der som missionær har kæmpet for kristnes rettigheder i Kuwait og Bahrain, mener, at den nye moské er et fremskridt.

”Jeg har været med til at åbne kirker i Mellemøsten. Hvis vi mener, at kristne i Mellemøsten skal have rettigheder, så må muslimer her også have retten til at opføre moskéer,” siger Leif Munksgaard.

”Tillykke med jeres nye moské. Måtte den blive en af bønnens og eftertankens huse i denne by.” Sådan lød et udpluk af en hilsen fra biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen. Pensioneret præst og missionær Leif Munksgaard klippede den røde snor over på vegne af Københavns Biskop.
”Tillykke med jeres nye moské. Måtte den blive en af bønnens og eftertankens huse i denne by.” Sådan lød et udpluk af en hilsen fra biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen. Pensioneret præst og missionær Leif Munksgaard klippede den røde snor over på vegne af Københavns Biskop. Foto: Petra Theibel Jacobsen