Vilhelmsen: Halal eller frikadeller er et lokalt valg

Dansk Folkeparti spurgte i går i et samråd, om integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) vil tage mere hensyn til religiøse mindretal end statsministeren

"Jeg tror på, at beslutningen om, hvorvidt der skal serveres halal-slagtet kød eller frikadeller lavet på svinekød, er beslutninger, som træffes bedst lokalt. Det er ikke noget, vi fra Folketingets side skal træffe beslutning om," siger integrationsminister Annette Vilhelmsen
"Jeg tror på, at beslutningen om, hvorvidt der skal serveres halal-slagtet kød eller frikadeller lavet på svinekød, er beslutninger, som træffes bedst lokalt. Det er ikke noget, vi fra Folketingets side skal træffe beslutning om," siger integrationsminister Annette Vilhelmsen. Foto: Jakob Dall.

Efter statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) sommerferie var en af hendes første udmeldinger, at man i daginstitutioner og på hospitaler skal holde fast i de gode, gamle danske traditioner som juletræ, flæskesteg og frikadeller. Altså også svinekød og ikke kun halal-slagtet kød, som man udelukkende bruger på nogle offentlige institutioner af hensyn til religiøse minoriteter.

Dansk Folkeparti har i den forbindelse spurgt integrationsminister Annette Vilhelmsen, om hun deler regeringschefens synspunkt om, at offentlige institutioner tager for mange religiøse særhensyn til minoriteter.

LÆS OGSÅ: Hvilke kostregler er der for muslimer?

Spørgsmålet besvarede integrationsministeren i går i et samråd i Integrationsudvalget indkaldt af Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen.

Han mener ikke, at statsministerens forsvar for dansk kultur i særlig stor udstrækning er gældende i resten af regeringen, og at ikke mindst Annette Vilhelmsen faktisk er gået til valg på det modsatte synspunkt.

Der er nogle daginstitutioner, som af uransagelige årsager har valgt at vedtage et forbud imod at servere for eksempel svinekød. Vi har set en censor, som ikke ønsker at give hånd til kvindelige studerende, fordi det strider imod hans religion. Folkeskoler indretter sit virke efter muslimske gruppers krav. Det synes vi i Dansk Folkeparti er forkert, lagde Martin Henriksen ud.

LÆS OGSÅ: Religiøse spiseregler er hverdagskost for alle

Som svar sagde Annette Vilhelmsen:

Det er helt afgørende for mig, at der er plads til alle i det danske samfund, og at ingen diskrimineres. Spørgsmålet om frikadeller i de danske daginstitutioner og halal-slagtet kød på hospitaler er en vigtig debat. Jeg tror på, at beslutningen om, hvorvidt der skal serveres halal-slagtet kød eller frikadeller lavet på svinekød, er beslutninger, som træffes bedst lokalt. Det er ikke noget, vi fra Folketingets side skal træffe beslutning om.

Hun tilføjede, at hun har stor tiltro til, at man i eksempelvis daginstitutioner formår at tage hensyn til både de fleste og de få.

For mig at se er inkluderende fællesskaber ikke fællesskaber, hvor man dropper traditioner og symboler for ikke at støde hinanden. Vi skal holde fast i traditioner, for eksempel juletræer, julehjerter og påskeharer. Men vi skal også give plads til andre traditioner og symboler, som er repræsenteret i den danske befolkning.

Martin Henriksen konstaterede efterfølgende, at når Annette Vilhelmsen erklærede sig enig med statsministeren, havde hun skiftet synspunkt.