Voldsofre tvivler på effekt af ny fond

Regeringen bliver udstillet, når den sandsynligvis får et flertal mod sig i sagen om voldsofre

"Forslaget er fremragende, hvis forbryderne betaler frivilligt," siger formanden for organisationen Hjælp Voldsofre, Henning Wollsen. Han mener, at mange af gerningsmændene ikke vil betale til fonden, og at man skal finde en løsning, så det ikke bliver staten, der betaler til fonden.
"Forslaget er fremragende, hvis forbryderne betaler frivilligt," siger formanden for organisationen Hjælp Voldsofre, Henning Wollsen. Han mener, at mange af gerningsmændene ikke vil betale til fonden, og at man skal finde en løsning, så det ikke bliver staten, der betaler til fonden. Foto: Artem Furman.

Et flertal uden om regeringen vil gennemføre et forslag, der skal sikre voldsofre bedre hjælp. Men ofrenes egen organisation, Hjælp Voldsofre, er skeptiske over for forslaget, der kommer fra Enhedslisten.

Ifølge formanden for Hjælp Voldsofre, Henning Wollsen, har forslaget de rette intentioner, men det fungerer ikke i praksis.

LÆS OGSÅ: Flertal vil stifte fond for ofre

I 2010 var Hjælp Voldsofre en del af en arbejdsgruppe, nedsat af VK-regeringen, som skulle kortlægge mulighederne for at indføre den svenske model i Danmark. I Sverige har forbrydere siden 1994 betalt 500 kroner til en fond, som hjælper voldsofre og udgiver ny forskning på området.

Men bliver den svenske model indført i Danmark, vil SKATs administrative omkostninger til inddrivelse af pengene være dobbelt så dyre som indtægterne. Mange forbrydere vil nemlig ikke betale til fonden, mener Henning Wollsen.

Forslaget er fremragende, hvis forbryderne betaler frivilligt. Men i forvejen lykkes det kun at få inddrevet 2,4 procent af pengene, som forbryderne skylder ofrene i erstatning. Derfor skal der findes en anden løsning, som kan få forbryderne til at punge ud, siger han.

Henning Wollsen mener dog ikke, at løsningen er, at staten i stedet betaler omkostningerne til fonden. Det er nemlig et vigtigt signal og princip, at det er forbryderne, som bøder for deres ugerninger. Men i Venstre mener man sagtens, at man kan finde en effektiv måde at administrere opkrævningen, så fonden får de nødvendige penge ind.

I Sverige har man stor succes med fonden. Så jeg tror bestemt også, at vi kan finde løsninger herhjemme, så forbryderne er med til at finansiere bedre vilkår til ofrene for vold, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Det vil han og oppositionen drøfte nærmere op til førstebehandlingen af forslaget, der finder sted den 29. maj.

Efter al sandsynlighed vil forslaget blive vedtaget, og det vil give regeringen store problemer. Den kommer dermed i mindretal, hvilket er en sjældenhed i dansk politik, mener Rune Stubager, lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

En regering, som kommer i mindretal, er ofte en regering i problemer. Og i denne sag kommer regeringen til at se forpjusket ud på et tidspunkt, hvor den i forvejen er i kraftig modvind, siger han.

Derfor kan sagen om fonden til voldsofre ende som en mavepuster for regeringen, hvor den udstiller sine egne problemer med at danne flertal for sin politik.

Det kan både få konsekvenser i forhold til vælgerne og tegne et kedeligt billede af styrkeforholdet mellem regeringen og oppositionen op til de afgørende finanslovsforhandlinger senere på året.

Hvis regeringen ikke er i stand til at varetage sin opgave, som er at regere, vil det vække opsigt. Den vil derfor gå langt for at undgå at blive udstillet på den her måde, siger Rune Stubager.

Han regner derfor med, at regeringen vil forsøge at indgå en studehandel med Enhedslisten om, at man skal vente på regeringens udspil. Til gengæld vil Enhedslisten så kunne få stor indflydelse på det forslag, som justitsminister Morten Bødskov (S) kommer med senere på året. Men om Enhedslisten går med på den kan være svært at forudsige, mener Rune Stubager.

Der har været en del ridser i lakken mellem regeringen og Enhedslisten. Og det her kan ses som et forspil og positionskamp før finanslovsforhandlingerne, siger han.