Yderligtgående islam tiltrækker unge danskere

Et stigende antal unge med rent dansk baggrund melder sig til den yderligtgående muslimske organisation Hizb ut-Tahrir

Danmarks mest omstridte muslimske bevægelse, Hizb ut-Tahrir, tiltrækker i stigende grad medlemmer med rent dansk, ikke-muslimsk baggrund.

Det vurderer Omar Shah, der har fulgt organisationen tæt i flere år og talt med flere medlemmer.

Han skønner, at organisationen i dag har godt 600 medlemmer samt 400 løst tilknyttede støtter.

Ud af disse sammenlagt 1000 sympatisører er de godt 100 etniske danskere med ikke-muslimsk baggrund, skønner Omar Shah, der mener, at de danske medlemmer kan deles op i to grupper.

– Størstedelen kommer, fordi de gennem en muslimsk bekendt har fået kendskab til organisationen og inviteres med til et møde. Her finder de et meget stærkt fællesskab og nogle klare svar på mange spørgsmål, hvilket kan virke tiltrækkende på mange unge, siger Omar Shah, der definerer den anden gruppe som de politisk bevidste.

– Det er typisk venstreorienterede danskere, som i forvejen er konverteret til islam, men savner et forum for deres politiske holdninger. Det finder de i Hizb ut-Tahrir, som med sit fokus på Palæstina-konflikten, anti-imperialisme og Irak-krigen appellerer til venstrefløjen, siger Omar Shah, der blandt andet har bidraget til bogen "Islam, kristendom og det moderne" med et afsnit om unge muslimer.

At netop Hizb ut-Tahrir formår at tiltrække mange unge med rent dansk baggrund kan forklares med organisationens struktur, mener Omar Shah.

– De fleste andre muslimske bevægelser er baseret på etnisk baggrund, såsom tyrkere, pakistanere, irakere og så videre. Hizb ut-Tahrir arbejder på dansk og omfatter alle etniske grupperinger. Desuden er det utroligt velorganiseret, så nye medlemmer bliver hurtigt en del af et meget tæt fællesskab, siger Omar Shah.

Manu Sareen, som er socialpædagog og ansat ved Københavns Kommunes etniske konsulentteam, har ingen kommentarer til Hizb ut-Tahrir, men oplever generelt en stigende interesse for islam blandt mange unge, også med rent dansk baggrund.

– Det er kendetegnende, at det ikke kun er de marginaliserede, som tiltrækkes af islam som et svar på deres tvivl, hvilket man tidligere har hævdet. Jeg ser mange veluddannede og unge fra overklassen, som konverterer og bliver meget muslimske på ganske kort tid. Og når de konverterer, er det ofte til en meget yderligtgående version af islam, siger Manu Sareen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hizb ut-Tahrir.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk