Ældre frivillige overtager velfærdsopgaver

Når kommunerne sparer, overtager ældre frivillige i stigende grad opgaverne. Grænserne for, hvad frivillige skal, rykker sig

Flere og flere ældre frivillige tager over når kommunerne sparer.
Flere og flere ældre frivillige tager over når kommunerne sparer. Foto: .

Da Odder Kommune for nylig sparede en pårørendecafé for demente bort, oprettede en gruppe ældre selv én. I Ringsted er der etableret en indkøbsordning, hvor ældre bringer varer ud til de ældre, der ikke selv kan klare indkøbene, og i Svendborg var det brugerne, der reddede et aktivitetscenter, da kommunen ville spare.

Utilfredshed følges af handling. Det synes i stigende grad at være tilfældet blandt landets ældre, som udviser øget engagement politisk og socialt.

"Jeg tror, at der vil komme flere og flere initiativer, hvor ældre organiserer sig og handler dér, hvor de oplever et behov," siger leder af Frivilligafdelingen i Ældre Sagen, Finn Brændgaard.

Fremtidsforsker Anne- Marie Dahl fra Futuria genkender tendensen.

"De tider er forbi, hvor ældre blot sidder passivt tilbage og venter på at få tildelt en offentlig ydelse. Det er ældre, der er vant til selv at bestemme i langt højere grad. De er klar til at vælge og vrage," siger hun og fortsætter:

"De fleste er vant til at tage ejerskab for deres eget liv og at gå i dialog om tingene. De er mere aktive og kæmper for det, de ønsker. Og kan de ikke få det, gør de det selv."

I Svendborg lykkedes det således brugere og beboere at indsamle 1,3 millioner kroner og overtage driften af det aktivitetscenter, kommunen ønskede at spare væk.

"Vi kan ikke undvære det sociale samvær her. Derfor gik vi sammen om at skaffe støtte, så cafeteriet og dagsaktiviteterne kan fortsætte," forklarer initiativtager Inga Gudmandsen.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) vil vi nok komme til at se flere lignende eksempler, da velfærdssamfundets opgaver er til debat.

"Det er et udslag af, at vi har flere aktive og ressourcestærke seniorer og samtidig nulvækst i kommunerne, så der skal prioriteres," lyder det fra formanden for KL's social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), der er borgmester i Rebild Kommune.

"Kommunerne er pressede i deres opgaveportefølje og må derfor omstrukturere, så pengene bruges til dem, der har allermest behov. Så er det godt, at vi har aktive frivillige," tilføjer hun.

For Ældre Sagen er det dog vigtigt at påpege, at frivillige ikke skal og vil overtage kommunale skal-opgaver, men kun visse kan-opgaver.

"Men måske må vi til at omdefinere, hvad der er offentligt, og hvad der er frivilligt," siger Finn Brændgaard fra Ældre Sagen.

seniorliv@k.dk