Ældre må selv betale for psykologhjælp

Det er kun folk under 65 år, der skal have tilskud til psykologhjælp for depression, mener Danske Regioner. Det er aldersdiskrimination, mener Ældre Sagen

Ældre rammes i lige så høj grad som andre af depressioner. Og tilmed begår de oftere selvmord end andre aldersgrupper. -
Ældre rammes i lige så høj grad som andre af depressioner. Og tilmed begår de oftere selvmord end andre aldersgrupper. -. Foto: colourbox.com.

Ældre med en depression må som de eneste voksne danskere selv betale, hvis de ønsker at få hjælp fra en psykolog.

Det lægger Danske Regioner op til i et nyt udspil. Men ældre rammes i lige så høj grad som andre af depressioner. Og tilmed begår de oftere selvmord end andre aldersgrupper.

Derfor er der ikke noget fagligt belæg for ikke også at give ældre tilskud, mener Jan-Henrik Winsløv, som er privatpraktiserende psykolog og projektforsker med speciale i ældres selvmord ved Aarhus Universitet.

- De ældre profiterer i lige så høj grad som alle andre af psykologhjælp. Så de burde have nøjagtig den samme adgang til tilskudsordningen som alle andre. Måske er det endda endnu vigtigere for de ældre, fordi vi ved, at depression ofte er en årsag til selvmord, og fordi de ældre har en højere selvmordshyppighed, påpeger Jan-Henrik Winsløv.

Ifølge de seneste tal fra Dødsårsagsregistret og Center for Selvmordsforskning stod ældre over 60 år bag 275 af de i alt 650 selvmord i 2006.

Det er forholdsvist nyt, at depressionsramte danskere overhovedet kan få et økonomisk tilskud til samtaler hos en psykolog. Faktisk indførte Danske Regioner først tilskuddet i april i fjor, og kun danskere mellem 18 og 37 år med en let til moderat depression har hidtil haft mulighed for at få dækket 60 procent af udgifterne til en psykolog.

Erfaringerne med ordningen har dog været så gode, at regionerne nu gerne vil udvide den, så flere får adgang til tilskuddet. Men ifølge regionernes udspil kun danskere under 65 år.

I Ældre Sagen finder Kate Larsen, socialrådgiver og master i folkesundhedsvidenskab, det glædeligt, at regionerne vil udvide tilskudsordningen.

– Men det er meget uheldigt og uforståeligt, at det skal skille ved 65 år. Det kan vi ikke se noget fagligt belæg for. Så det må udelukkende være et spørgsmål om økonomi, når regionerne ikke vil give de ældre tilskud. Og det ser jeg som aldersdiskrimination. Simpelthen, siger hun.

Ældre Sagen kræver derfor, at ordningen udvides.

– En 80-årig kan have lige så god effekt af psykologhjælp som en 37-årig. Så vi skal have alderskriteriet væk. Det vil vi ikke acceptere, slår Kate Larsen fast og tilføjer, at Ældre Sagen vil rette henvendelse til sundhedsministeren.

At udelade ældre over 65 år er da heller ikke en optimal løsning, erkender næstformand i Danske Regioners social- og psykiatriudvalg, Bo Libergren (V).

– Det er ikke fordi, vi ikke mener, at det tilbud også er godt for ældre. Men vi oplevede en meget stor tilstrømning, da vi lukkede op for de yngre aldersgrupper. For at være i stand til at håndtere antallet af henvendelser – altså sikre, at vi har psykologer nok – og for at sikre økonomien har vi skønnet, at det er mere realistisk at tage det i etapevis. Men endemålet for os er, at det bliver udbredt til alle, siger han.

Danske Regioners forslag om at udvide tilskudsordningen skal diskuteres med regeringen i efteråret i forbindelse med en kommende national handlingsplan for psykiatrien.

agger@kristeligt-dagblad.dk

vaaben@kristeligt-dagblad.dk