DR svigter public service-begrebet

Kære Kenneth Plummer

Det er med dyb beklagelse, at vi i de senere år har set Danmarks Radios udbud af kulturprogrammer, heriblandt ikke mindst litteraturprogrammer, blive både formindsket og forringet. Oplæsningerne er nu på vej ud, ligesom radiomontagen, det egentlige radio- og tv-teater og hovedparten af udsendelserne om litteratur, film, teater, kunst og musik.

Vi er af den opfattelse, at der kun indirekte er en sammenhæng mellem denne udvikling og institutionens nuværende økonomiske krise i forbindelse med bygningen i Ørestaden.

Den primære forklaring er, at en public service-institution efter politikernes – og dermed en følgagtig driftsledelses – opfattelse kun har eksistensberettigelse, hvis den betjener hovedparten af befolkningen. Store seer- og lyttertal legitimerer så at sige opkrævningen af licens.

Paradoksalt nok kan dette mål kun nås ved, at man programpolitisk lægger sig tæt op ad de kommercielle kanaler, hvorved man svigter den betjening af minoritetsgrupper, som er en væsentlig side af public service-begrebet. Men den, der vil tilfredsstille alle, tilfredsstiller ingen.

Vi betaler ikke licens for kun at se de samme livsstils-programmer, som findes på andre kanaler eller at opleve blandt andet litteraturen præsenteret uden dybde og fokus på linje med anden underholdning.

Vi mener, at der i øjeblik-ket er stor grund til frygt for litteraturens og kulturprogrammernes fremtid på landets licensfinansierede public service-station, der tilsyneladende er indstillet på at svigte sine forpligtelser. Måtte I hurtigst muligt komme på bedre tanker

Anders Jerichow er formand for Dansk PEN; Frants Iver Gundelach er formand for Dansk Forfatterforening og Leif Davidsen er bestyrelsesmedlem i Danske skønlitterære Forfattere