Demente har brug for et sikkerhedsnet

De gældende regler i sundhedsloven om befordring og om patienter, der varigt ikke er i stand til at give informeret samtykke, typisk demente, giver ikke demente sikkerhed for ledsagelse i de tilfælde, hvor der ikke er pårørende eller kompetente frivillige, der kan påtage sig opgaven, lyder det fra Ældre Sagen

Ældrepleje i Danmark. Omsorg for de ældre. Plejehjem i Danmark. Hænder der viser omsorg.
Ældrepleje i Danmark. Omsorg for de ældre. Plejehjem i Danmark. Hænder der viser omsorg. Foto: Finn Byrum/ Denmark.

NÅR MAN FÅR et venligt ikke-svar fra to ministre, som ikke reelt svarer på den problemstilling, man har bragt i spil, hvad gør man så? Trækker på skulderen og siger, at det må de selv om?

Nej, for sagen er alt for alvorlig til, at Ældre Sagen vil lade den ligge.

Det drejer sig om manglende ledsagelse af demente til transporten til undersøgelser på sygehus, som blev beskrevet her i avisen den 13. marts.

De demente er ikke i stand til at oplyse, hvem de er, eller hvad formålet med deres besøg er. Ofte sendes de alene tilbage til eget hjem eller plejehjem uden undersøgelse eller behandling. Endnu værre: De er angste og utrygge, netop fordi de ikke forstår, hvad der sker omkring dem i et stort sygehusmaskineri..

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har på egne og socialminister Manu Sareens (R) vegne besvaret Ældre Sagens breve til dem om problemet og vores ønske om, at der skabes et klart lovgrundlag i både servicelov og sundhedslov for ledsagelse af demente og andre med kognitive svækkelser. I sundhedsministerens brev får vi medhold i, at sundhedsloven kun giver mulighed transport, ikke for ledsagelse. Alligevel giver de to ministre udtryk for, at både sundhedsloven og serviceloven rummer mulighed for at uhensigtsmæssige forløb kan undgås. De redegør imidlertid ikke for, hvori denne mulighed består, men nøjes med at henvise til, at sundhedspersonale ifølge sundhedsloven kan foretage både akutte og planlagte undersøgelser og behandlinger af demente.

HVORDAN KAN DET SÅ være, at vi i Ældre Sagen har kendskab til en række tilfælde, hvor sundhedspersonale sender uledsagede demente tilbage til eget hjem og plejehjem uden undersøgelse og behandling? For os at se, er det et klart tegn på, at problemet med manglende ledsagelse ikke er løst.

Vores konklusion er klar: De gældende regler i sundhedsloven om befordring og om patienter, der varigt ikke er i stand til at give informeret samtykke, typisk demente, giver ikke demente sikkerhed for ledsagelse i de tilfælde, hvor der ikke er pårørende eller kompetente frivillige, der kan påtage sig opgaven.

Vi mener, at problemet med manglende ledsagelse er voksende af disse årsager: Flertallet af beboere i plejehjem er demente. Samlet set er knap 90.000 mennesker i Danmark demente. Antallet må forventes at vokse på grund af den demografiske udvikling med mange ældre over 80 år. Høj alder er en risikofaktor for demens.

Derfor har vi anmodet de to ministre om at udsende en vejledning eller administrativ bekendtgørelse til kommunerne, hvori kommunernes ansvar for ledsagelse præciseres:

”Kommunerne er i de tilfælde, hvor beboere i plejehjem og hjemmehjælpsmodtagere med kognitive svækkelser som følge af demens eller hjerneskade skal undersøges eller behandles hos praktiserende læger, på hospital og lignende, forpligtet til at stille ledsager til rådighed, hvis der ikke er pårørende, som er i stand til at påtage sig opgaven.”

Ældre Sagens forslag har således karakter af et sikkerhedsnet under disse borgere.