Historiker: Udkantsdanmark rammes hårdt af fraflytning

Eftersom kongehuset er hele Danmarks kongehus, er det en rigtig god idé, at det er synligt andre steder end i hovedstaden, skriver historiker Jes Fabricius Møller

Prins Joachim og prinsesse Maries flytning fra Sønderjylland til København skaber debat.
Prins Joachim og prinsesse Maries flytning fra Sønderjylland til København skaber debat. . Foto: Ricardo Ramirez/Demotix/Scanpix.

Prins Joachim har valgt at opgive Schackenborg Slot som fast residens og flytter til København. At der bag denne beslutning ligger et ønske om at komme nærmere familien, herunder ikke mindst de to sønner af første ægteskab, er uden tvivl rigtigt. Schackenborg overdrages efter det oplyste til en fond, der er stiftet med donationer fra erhvervslivet, andre fonde og prinsen selv.

Beslutningen har ikke desto mindre vakt opsigt, fordi den betyder, at kongehuset dermed opgiver en permanent repræsentation i et område, der er vigtigt af to årsager.

Dels er der tale om et udkantsområde, der i forvejen lider under fraflytning. Eftersom kongehuset er hele Danmarks kongehus, er det en rigtig god idé, at det er synligt andre steder end i hovedstaden.

Dels er det grænselandet, hvor kongehuset har en historisk interesse i at være repræsenteret. Det begyndte sådan set allerede i middelalderen, da Knud Lavard blev sendt til Sønderjylland af sin farbror, kong Niels.

Sidenhen gjorde især efterkommerne af Christian III's bror og søn, henholdsvis Hans den ældre og den yngre, sig bemærket som lokale magnater. Vores nuværende kongehus, Glücksborgerne, stammer fra Hans den Yngre.

Det var en greve til Schackenborg, der tog imod Christian X, da han på Danmarks vegne tog Nordslesvig i besiddelse i 1920. Den sidste ejer af Schackenborg var både barnløs og en god ven af dronning Margrethe II, og derfor blev det besluttet, at godset gik i arv til kronprinsens lillebror, der dermed allerede som lille dreng fik sin livsbane udstukket. Han skulle være landmand. Det blev han til gavns.

PRINS Joachim har nydt fordel af den moms- og skattefritagelse, som tilkommer centrale medlemmer af kongehuset. Ingen har betvivlet, at han er gået pligtopfyldende og kompetent til opgaven. Det er ikke let at bedrive moderne landbrug.

Hvordan økonomien har været strikket sammen, er vanskeligt at gennemskue, men at arve et gammelt gods er som hovedregel lige så meget en byrde som det er en begunstigelse. Det er imidlertid ikke så meget landbrug som det er Sønderjylland, der er på spil her.

Efter Genforeningen i 1920 overtog staten to slotte, der havde tilhørt hertugerne af Augustenborg, Gråsten Slot og Augustenborg Slot. Augustenborgerne var som Glücksborgerne efterkommere af Christian III og bevarede helt frem til begyndelsen af det 19. århundrede ved giftermål den dynastiske forbindelse til den danske kongefamilie.

Familien sluttede sig imidlertid til de slesvig-holstenske oprørere i 1848 og udelukkede dermed sig selv fra ethvert realistisk krav på at indgå i den danske tronfølge. Det var derfor næsten en slags hævn, at der blev indrettet sindssygehospital på Augustenborg Slot i 1932. For sønderjyderne vil Augustenborgernes navn for altid være knyttet til sindssyge.

I 1935 blev brugsretten til Gråsten Slot overdraget det daværende kronprinspar i bryllupsgave, og kronprinsesse, siden dronning Ingrid lagde en stor del af sin energi og sit arbejde i Sønderjylland. Der var tale om en logisk fortsættelse af denne indsats, da prins Joachim i 1978 blev udset som arving til Schackenborg.

Kongehuset opgiver med den aktuelle beslutning en væsentlig funktion i grænselandet. Prins Joachim har løftet en på mange måder vanskelig opgave, og det fortjener han anerkendelse for. Men nu har han altså valgt at sige fra. Han vil ikke længere bære den byrde, der blev ham pålagt som dreng.

Det er fra et menneskeligt og antagelig også økonomisk synspunkt forståeligt. Men det er også en beslutning, der ændrer på kongehusets rolle som nationens og statens repræsentant i grænselandet. Det bliver interessant at iagttage, hvordan denne opgave for fremtiden bliver løftet, og hvilen rolle Gråsten Slot og Schackenborg vil indtage.