Frihed til ferie. Også for de handicappede

Det betyder, at ikke alle med handicap får mulighed for at komme på ferie, da man ikke må kræve betaling fra borgerne for den nødvendige ledsager, skriver Flemming Damsgaard Larsen.
Det betyder, at ikke alle med handicap får mulighed for at komme på ferie, da man ikke må kræve betaling fra borgerne for den nødvendige ledsager, skriver Flemming Damsgaard Larsen.

DET ER HELT AFGØRENDE for et sammenhængende Danmark, at alle borgere har samme rettigheder og muligheder for at leve et aktivt og meningsfuldt liv. En del af det, der giver livet værdi i form af nye oplevelser og følelsen af fællesskab, er ferier.

Vi kan alle tænke tilbage på en ferie, der bringer gode minder og derfor skaber glæde, lang tid efter den er slut. Derfor er det helt centralt, at også mennesker med handicap, der har brug for en professionel ledsager på ferie, får muligheden for at komme ud og opleve noget nyt. På den baggrund er det helt urimeligt, at ikke alle kommuner sætter penge af til, at der kan komme en ledsager med på ferie.

En igangværende undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser, at for de 85 kommuner, der nu har besvaret undersøgelsen, prioriterer kun fire ud af fem kommuner at betale for, at handicappede i botilbud kan få en ledsager med på ferie.

Det betyder, at ikke alle med handicap får mulighed for at komme på ferie, da man ikke må kræve betaling fra borgerne for den nødvendige ledsager.

Vi skal ikke skabe opdelinger af danskerne og tildele forskellige frihedsgrader afhængigt af, hvem du er, og hvilken kommune du bor i. Her har kommunerne også et ansvar. Derimod skal vi sikre lige vilkår og lige udfoldelsesmuligheder for mennesker med og uden handicap. Det vil jeg fortsat kæmpe for, så alle sikres muligheden for at give deres liv værdi med berigende ferier.