Flynedskydning i Ukraine. Putins manglende ansvarlighed er svær at løbe fra

Efter den menings-løse nedskydning af et malaysisk passagerfly over det østlige Ukraine, hvor 298 uskyldige mennesker omkom, hviler der et tyngende ansvar på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ganske vist har samme præsident som reaktion på katastrofen udtalt, at det er den nation, i hvis luftrum en flykatastrofe sker, der bærer det egentlige ansvar.

Denne mangel på ansvarlighed eller straks at placere ansvaret et andet sted virker simpelthen skoledrengeagtig. Vel er det rigtigt, at den fatale nedskydning fandt sted i ukrainsk luftrum, men hvem er de uansvarlige forrædere, der på ulovlig vis har tiltaget sig magten i det østukrainske område, og hvorfra stammer de missiler med tilhørende avancerede affyringssystem, som er skyld i nedskydningen af det civile fly?

For at finde frem til flest mulige fakta og opklaring omkring nedskydningen af det malaysiske passagerfly er det overordentlig vigtigt, at en neutral havarikommission kan komme til frit og uhindret og så hurtigt som muligt og med al den tid, der er nødvendig for at undersøge, hvad der kan undersøges af flydele, ligrester og enhver form for bagage. Hidtil forlyder det, at den kompetente havarikommission kun har fået tildelt et begrænset antal timer i nedstyrtningsområdet. Det må betragtes som komplet uacceptabelt.

Man får nemt den tanke, at de oprørske prorussiske separatister har til hensigt at dække over deres sandsynlige delagtighed i nedskydningen af det civile fly. Billeder fra fjernsynet viser os, at vragdele fra flyet, bagage, passagerernes personlige ejendele som pas, pengesedler med mere ligger og flyder spredt på nedfaldsområdet.

Ligeledes ser man døde mennesker i ligposer blive båret væk fra ”gerningsstedet”. Den dokumenterede uansvarlighed i almindelighed giver næring til mistanken om, at uansvarlige elementer gør sig til ligrøvere og tilegner sig de dødes kontanter, kontokort og andre værdigenstande.

Hvis Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil demonstrere, at han befinder sig blandt ansvarlige statsledere og ikke gør sig til krigsforbryder blandt andre af samme slags må han ufortøvet ophøre med at forsyne de russisksindede separatister i Øst-ukraine med enhver form for militært udstyr, holde de uansvarlige elementer under kontrol og hjælpe de retmæssige myndigheder i landet til at genindføre lovlige tilstande i hele Ukraine.