Hamas er selv skyld i tragedien i Gaza

Når Hamas og de øvrige væbnede grupper i Gaza anbringer deres våben i civile kvarterer og derfra bekæmpe Israel, er Israel desværre nødt til at finde og ødelægge dem der, hvor de er, skriver Jes Reiner Pedersen

Flygtende palæstinensere i Gaza.
Flygtende palæstinensere i Gaza. .

Den ulykkelige situation omkring Gaza har fremkaldt mange, og mangeartede, reaktioner. Blandt de mere triste er antisemitiske overfald på jøder uden for Israel. Overfald, som fremtrædende politikere, måske uafvidende, opildner til.

Mange fordømmelser regner også ned over Israel, og mange løsningsforslag fremsættes. Fælles for flertallet af de sidste er, at de ikke tager udgangspunkt i virkeligheden. Virkeligheden er nemlig, at ikke blot Hamas, men flertallet af araberne ønsker Israel fjernet fra jordens overflade.

I de seneste hundrede år er der skabt enorme flygtningestrømme. Men fælles for det overvældende antal er, at flygtningene for længst er integreret i de samfund, der tog imod dem. Undtagelsen herfra er de palæstinensiske flygtninge!

Israel har modtaget flere flygtninge fra de arabiske og muslimske lande, end der er flygtede arabere fra Palæ-stinamandatet under Uafhængighedskrigen. Men hvor de jødiske flygtninge i Israel for længst er integreret i det israelske samfund, er de palæstinensiske flygtninge stadig placeret i flygtningelejre, hvor de lever af overførselsindkomster og modtager velfærdsydelser fra UNWRA.

Alle forsøg på en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne er strandet på det palæstinensiske krav om disse flygtninges ret til tilbagevenden, ikke blot til landet, men til de huse og jorder, som de forlod i 1948.

Israel har tilbudt at tage imod cirka 40.000 flygtninge og hjælpe med kompensation til de resterende. Men det afvises af den arabiske verden og af palæstinenserne.

Og når Hamas og de øvrige væbnede grupper i Gaza så vælger at anbringe deres våben i civile kvarterer og derfra bekæmpe Israel, så er Israel desværre nødt til at finde og ødelægge dem der, hvor de er.

Derved gør Hamas og konsorter sig skyldige i, at de civile bliver ofre for de israelske forsøg på at finde og fjerne disse trusler mod Israel og dets borgere.

Og det ændrer velmenende forslag og kraftige fordømmelser ikke på, men de udsætter højst uskyldige jødiske medborgere for overfald.