200 år i dag: Stort tillykke til skolen

For præcis 200 år siden blev der indført undervisningspligt i Danmark. Det er passende at kippe med flaget og sige tak og tillykke til skolen med fødselsdagen, skriver generalsekretær i Danes Worldwide

I dag er det 200 år siden, der blev indført undervisningspligt i Danmark, og det fejres landet over. Også hos organisationen Danes Worldwide, som arbejder for undervisning til danske børn i udlandet. Arkiv
I dag er det 200 år siden, der blev indført undervisningspligt i Danmark, og det fejres landet over. Også hos organisationen Danes Worldwide, som arbejder for undervisning til danske børn i udlandet. Arkiv. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix.

I dag er det 200 år siden, at kong Frederik VI underskrev en række skolelove, der gav alle danske børn ret til at modtage undervisning. Dermed blev der indført undervisningspligt i Danmark. Hvad har det betydet for danskere i Danmark og for dem, der bor uden for Danmarks grænser?

Der har i de seneste år været megen debat om skolen, dens funktion, lærernes rolle, elevernes niveau og opførsel, forældrenes engagement, men én ting har vi danskere tilfælles: Vi er alle formet af grundskolen.

Da skolelovene blev underskrevet i 1814, gav de ret og pligt til syv års undervisning det er siden hen blevet til 10 år. Det er i disse år, vi tilbringer i grundskolen, at vi i høj grad bliver formet som mennesker. Vi lærer ikke alene de fag, der undervises i, men vi erhverver også en lang række værdier og sociale kompetencer, der er vigtige i vores omgang med andre mennesker. Dette gælder både i Danmark og i udlandet.

Der går lidt over 700.000 børn i den danske grundskole. Det er unge samfundsborgere, der vokser op og tager skolens lærdom og værdier med sig videre i livet.

Uanset om det næste skridt på vejen fører til en gymnasial uddannelse, erhvervsuddannelse, kort, mellemlang eller universitetsuddannelse, har vi alle gennemlevet en skole, der har haft som formål at bibringe os kundskaber, give os lyst til at lære, give os forståelse for andre mennesker og kulturer og give os en respekt for naturen.

Grundskolen giver desuden en ramme for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne får tillid til egne evner og lærer at tage selvstændigt stilling.

Endelig er der grund til at fremhæve Folkeskolens formålsparagrafs stk. 3 ”Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati”.

Skolens fødselsdag bliver i dag fejret på foreningen Danes Worldwides sommerskole. Vi er meget glade for og stolte over at få lov at være medarrangør til denne store begivenhed.

Danes Worldwide har i over 30 år beskæftiget sig med at tilbyde undervisning til danske børn i udlandet, enten ved at deltage i vores sommerskole eller ved at bruge vores online danskundervisning, hvor vi underviser fra 0. til 9. klasse på skoleniveau. Det betyder, at børn, der kommer tilbage til Danmark og det danske skolesystem, kan hoppe direkte ind på det alderssvarende niveau i dansk. På den måde supplerer vi grundskolen og gør det lettere for børn, unge og deres forældre at bo i udlandet og at vende hjem igen.

Og det er vigtigt at gøre det så let som muligt for danskere at rejse ud, for vi er velanskrevne som arbejdskraft i udlandet. Der bor cirka 250.000 danskere uden for Danmarks grænser. En stor del af disse har gået i grundskolen i Danmark og netop tilegnet sig de faglige og sociale kompetencer, der efterspørges og værdsættes i udlandet.

Det gælder bredt fra danskere i internationale organisationer, i nødhjælps- eller katastrofearbejde, soldater, danskere udsendt af danske virksomheder med globale interesser, danskere, der arbejder i udenlandske virksomheder, studerende, kærlighedsimmigranter og de mange andre danskere, vi finder spredt ud over kloden.

Danskere bliver anerkendt i udlandet, fordi vi har nogle grundlæggende værdier, en tro på demokrati og lige rettigheder og muligheder for alle, tolerance, retfærdighed og respekt. Det er værdier, der præger den danske grundskole, som vi alle har været en del af, og det er værdier, vi bærer med os resten af livet.

Det er værd at huske på og være taknemmelig over. I dag er det passende at kippe med flaget og sige tak og tillykke til skolen med 200-årsfødselsdagen.