Vejen til fred går gennem sanktioner og boykot af Israel

EU skal suspendere sin handelsaftale med Israel, og der skal indføres fuldt og helt stop af import og eksport til og fra Israel

"Boykot Israel" står der på en kvindes skilt under en demonstration i New York.
"Boykot Israel" står der på en kvindes skilt under en demonstration i New York. Foto: Spencer Platt/AFP.

KONFLIKTEN mellem Palæstina og Israel handler grundlæggende hverken om demokrati, islam, antisemitiske eller Hamas. Konflikten handler om land. Kampen om land. Alle andre elementer i konflikten (religiøse, kulturelle, storpolitiske og så videre) er enten et produkt af denne kamp eller er blevet mere eller mindre tilført som et strategisk element i konflikten.

Det er en vangforestilling at tro, at når blot islamisterne i Gaza forsvinder, de paramilitære bosættere fordufter, og Israel får en ny premierminister, så er problemerne løst, og freden står for døren:

Palæstina har nu været besat af Israel i mere end 47 år, og Israel ophæver ikke frivilligt besættelsen. For Israels mål er netop at erobre det meste land og forsegle palæstinenserne bag betonmure og pigtråd på resten. Kampen om land.

Palæstinenserne har, som et besat og undertrykt folk, en folkeretslig ret til at gøre sig fri af den besættende magt. Og de har ret til at gøre det med fysisk modstand. Men fysisk modstand fører ingen fred med sig, uanset hvor meget ret palæstinenserne har til at sætte sig til modværge. Kampen er tabt på forhånd, og den fører kun mere død og ødelæggelse med sig på begge sider. Ingen fred. Forhandlinger (for så vidt som reelle forhandlinger nogensinde har fundet sted) fører heller ingen retfærdig og bæredygtig fred med sig. Kun en uendelig strøm af ord: På trods af Oslo-aftaler og adskillelige erklæringer og køreplaner for fred har Israel ufortrødent fortsat erobringen af land med sine bosættelser, bosætterveje, separa-tionsmur, drab på tusindvis af civile, vilkårlige fængslinger og så videre.

VEJEN TIL EN RETFÆRDIG fred mellem Palæstina og Israel går gennem en bæredygtig, uafhængig og suveræn palæstinensisk stat på al den jord, som Israel erobrede i 1967. Østjerusalem inklusive. Vejen dertil går ikke længere gennem kamp eller rundbordssamtaler men gennem deinvestering i israelske virksomheder, boykot af produkter fra Israel og internationale, politiske sanktioner.

EU er Israels vigtigste handelspartner, og landet har en meget attraktiv handelsaftale med netop EU. Denne aftale skal suspenderes, og der skal indføres et fuldt og helt stop af import og eksport til og fra Israel. Import af israelske varer fra den besatte Vestbred er i henhold til international lov allerede ulovlig, men utilstrækkelig, hvis det skal have nogen effekt på Israels vilje til at forlade de besatte områder. Derfor er det også nødvendigt, at EU pålægger virksomheder at trække sig ud af alt samarbejde og al handel med israelske virksomheder, en såkaldte de-investering.

Indtil vi når dertil, vil der stadig være israelske varer til salg i Danmark og det øvrige EU, og flere end man tror. Især frugt og grøntsager, men også vin, it-udstyr, blomster, sandaler, kosmetik og So-daStream. Hvad skal vi så gøre med dem? Dem skal vi boykotte, fra stat og offentlige institutioner, virksomheder og private til kirke og menighed. Det vil være en ansvarlig handling og et vigtig bidrag på vejen til fred. Intet land, ingen fred.