Hvis vi bare skal være en kopi af DF, har Venstre mistet sin sjæl

Hvor ville det dog have været nyttigt, om Venstres politikere havde brugt sommeren til at overveje, hvad der er Venstres grundværdier, skriver tidligere folketingsmedlem for Venstre

Britta Schall Holberg, tidligere indrigsminister og landbrugsminister for Venstre
Britta Schall Holberg, tidligere indrigsminister og landbrugsminister for Venstre. Foto: Rune Johansen.

DET ER MULIGT, som Kristeligt Dagblad skriver den 29. juli, at Venstre godt kan begrænse muslimsk indvandring, men det er dog en utrolig forstemmende udmelding, Venstre kommer med som den første politiske udmelding efter de famøse personsager i foråret.

Nåh, nej, der var jo også lige udmeldingen om ønsket om en dansk værdikanon, så de, der kom udefra, kunne få at vide, hvad det vil sige at være rigtig dansk.

Men det to udspil handler om ét og det samme, og de signalerer i alle tilfælde ét og det samme, nemlig sondringen mellem det, som Venstres Karsten Lauritzen for nogle måneder siden betegnede som ”de rigtige” og ”de forkerte”.

Hvor ville det dog have været nyttigt, om Venstres politikere havde brugt sommeren til at overveje, hvad der er Venstres grundværdier.

Så var man næppe kommet frem til at fremlægge disse forslag, som den undrende omverden kunne forstå endnu ikke var færdigudviklede. Men fremsat blev de altså alligevel.

Det er meget svært at se på, at det Venstre, der engang var et internationalt parti, der talte om frihed til forskellighed, har udviklet sig til et nærmest EU-skeptisk parti og et parti, der i jagten på at klistre sig op ad Dansk Folkeparti, enten fordi man skal bruge dem, når der skal dannes regering, eller i alle tilfælde sikre sig nogle af deres stemmer, nu er ved at lukke sig helt om sig selv og om ”de danske værdier”.

Hvornår har det overhovedet været en dansk værdi at vende ryggen til andre? Vi har et internationalt kongehus, og igennem århundreder har Danmark været præget og inspireret af strømninger og mennesker, der kom udefra: regeringsmedlemmer, arkitekter, kunstnere ...

I STEDET FOR AT lukke sig inde, burde Venstre udstikke en politik, der tager stilling til den globaliserede verden, vi og vore unge skal leve i. Den indbefatter andre måder at leve på, andre kulturer, andre trossamfund. Det er vores virkelighed nu som tidligere at vi er afhængige af, at vi ikke er en øde ø og afhængige af, at vi ikke føler os som de rigtigste og de bedste.

Er de forslag, vi har set fra Venstre i de seneste dage, virkelig det, et moderne, fremsynet liberalt parti har at byde på?

Hvad med om Venstre fik etableret en skole- og uddannelsespolitik, en ungdomspolitik, en ældrepolitik, en landdistriktspolitik, en kulturpolitik, en kirkepolitik, en erhvervspolitik, en europapolitik, en miljøpolitik ...

Hvad er det for visioner Danmarks Liberale Parti har for de kommende mange år? Venstre er nødt til at overveje, hvad det i 2025 vil betyde, når man taler om liberalisme. Venstre kan ikke nøjes med at koge det hele ned til alt, hvad der kan stå på et enkelt regneark eller altså også disse evige overfald på anderledes troende og anderledes tænkende.

Specielt ikke, da det altid har hørt til en af det liberale Venstres grundlæggende værdier at være åben over for nye strømninger og over for andre måder at tænke på.

Hvis vi bare skal være en kopi af Dansk Folkeparti, så har Venstre mistet sin sjæl.