Det sønderjyske avisbord med syv aviser

Ninka fortalte i et interview i denne avis, at der i hendes barndomshjem blev læst syv aviser: de lokale, Information og Politiken. Et sønderjysk kaffebord består af syv hårde og syv bløde slags kager, men så er man også mæt - det er man også af at holde øje med de mange dagblade

Jacob Ludvigsen.
Jacob Ludvigsen. Foto: Arkivfoto.

DET GEDIGNE og gennemarbejdede avisinterview er en blandt mange gode grunde til at prise print på papir. Man kan læse det flere gange og føle sig lidt klogere, klippe det ud, dele det med andre og koncentrere sig om tankevækkende ord uden flimmer.

Netop den publikation, De læser lige nu, bør anerkendes for at finde mennesker med livserfaring og give dem plads til at udtrykke sig. Det er ikke revolverjournalistik med et offer, der skal steges i sit eget fedt, men en dialog, hvor journalisten har forberedt sig ved at læse de bøger eller se de teaterforestillinger, som sagen drejer sig om, og i øvrigt er i besiddelse af almen dannelse og vidsyn.

Den færdige tekst vil altid være et koncentrat. Nogle journalister sender manuskriptet til gennemsyn, hvilket er et værn mod misforståelser, men hvis hovedpersonen ændrer for meget, bliver resultatet mindre heldigt.

For to uger siden (fredag den 8. august) var det Ninka, Anne Wolden-Ræthinge, der - netop fyldt 85 år - lukkede Kristeligt Dagblads læsere ind i sit liv som journalist med det fuldmodne interview som speciale.

To detaljer gjorde især indtryk. Hun vågner hver morgen klokken tre, når buddet har stukket Politiken gennem brevsprækken, for hun drives af organisk nysgerrighed efter at se, hvad hendes gamle blad nu har fundet på.

Det er tænkeligt, at søvnforskere (hvad skulle pressen efterhånden stille op, hvis der ikke fandtes eksperter?) vil advare mod denne livsførelse. Men en sådan hengivenhed over for den trykte avis er sjælden og sympatisk. At det nu er muligt at læse morgendagens avis sent om aftenen på sin computer er en anden sag.

Ninka fortalte, at der i hendes barndomshjem i Gråsten blev læst syv aviser: de lokale, Information og Politiken. Et sønderjysk kaffebord består af syv hårde og syv bløde slags kager, men så er man også mæt, og det bliver man ved at holde øje med mange dagblade. Det ved denne signatur af daglig erfaring, og det koster et par timer om dagen plus en mindre formue.

For en del år siden foretog dagbladet Børsen en måling, der viste, at 99 procent af læserne holdt mindst to aviser. Så høj er procenten næppe længere. De, der overhovedet gider abonnere på et dagblad, nøjes i reglen med et enkelt landsdækkende, i bedste fald i kombination med et regionalt, men mange tror, at de kan klare sig med gratis ugeaviser.

Man har godt af at se andre aviser, og folkebibliotekerne stiller et bredt udvalg til rådighed. En god times tid i læseværelset bringer impulser fra hele landet og nuancer i debatten. Fordummende, at flere kommuner i deres af embedsværket styrede effektivisering nedlægger lokale biblioteker for at spare nogle få hundrede tusinde kroner.

Læsning sker i konkurrence med fjernsynet. Bortset fra de få lødige udsendelser på DR 2 og DR K, der ikke handler om mad, bolig, antikviteter, sport og talentløshed, giver knitrende papirsider størst udbytte.