Den sande Putin er trådt klart og brutalt frem på scenen

De europæiske demokratier må forholde sig realistisk til Putins brutalitet. Et nødvendigt skridt bør være at forhindre, at Rusland får fat i moderne europæiske skibe

Stop Putin, skriver dagens debattør. Billedet her er fra en demonstration mod Putins indtog i Ukraine. Foto: Scanpix
Stop Putin, skriver dagens debattør. Billedet her er fra en demonstration mod Putins indtog i Ukraine. Foto: Scanpix. Foto: Stefano Montesi / Demotix/ Denmark.

SAMTIDIG MED AT Putins Rusland forstærker aggressionen over for Ukraine, tilsyneladende nu med en direkte invasion, fortsætter Frankrig med at bygge to meget avancerede helikopterbårne såkaldte ”angrebsskibe” til Rusland. Mon Putins adfærd bliver mindre aggressiv, for eksempel i Østersøen eller Sortehavet, hvis han besidder avanceret fransk søkrigsteknologi?

Der bør findes en løsning, så Rusland ikke får disse skibe. Frankrig solgte dem på et tidspunkt, hvor det var mindre klart, hvad Putins hensigter var, og under indtryk af de dårlige forhold for de franske værfter.

Nu er den sande Putin trådt klart og brutalt frem på scenen. De europæiske demokratier må forholde sig realistisk hertil, også militært. Et nødvendigt skridt bør være at forhindre, at Rusland får sådanne moderne europæiske skibe.

Det oplagte bør være, at de europæiske Nato-lande i fællesskab køber disse skibe af Frankrig. Selvom beløbet pr. skib er stort, angiveligt omkring 1,2 millarder euro, er det trods alt ikke uoverkommeligt.

Hvis de europæiske Nato-lande ejede disse skibe, ville det løse to problemer. Det ville svække Ruslands muligheder for maritim aggression i en række situationer, og det vil give Vesteuropa en hårdt tiltrængt kapacitet, som kunne bruges til hurtig og mobil indsats såvel humanitært som sikkerhedsmæssigt. Det ville samtidig bidrage til et mere balanceret samarbejde med USA, som alt i alt vil styrke mulighederne for at fastholde det nødvendige atlantiske fællesskab og modvirke isolationismen i USA.

FOR DANMARKS vedkommende bør situationen samtidig være et varsel om, at vi hurtigst mulig bør få fjernet forsvarsforbeholdet over for EU. Danmark, der med begrænsede midler har vist evne til hurtig indsats, nu senest sammen med USA og andre vestlige lande i Irak, bør kunne deltage i og være med til at fremskynde de europæiske overvejelser om de sikkerhedspolitiske og humanitære udfordringer.

Den alvorlige situation i Irak viser, at det er påkrævet, at de europæiske lande styrker deres evne til den nødvendige faste optræden over for fanatikere og for at hjælpe mennesker i nød.