Hvorfor taler Birthe Rønn mod bedre vidende?

Tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) taler mod bedre vidende, når hun siger, at kun menighedsrådene har magt i folkekirken, mener Lisbeth Christoffersen

-Arkiv SE RB PLUS Løkkes tøjsag skaber røre i Venstre BV.: Arkiv- SE RITZAU Bødskovs L 144 ville have mørklagt tuneserlov BV.: ARKIVFOTO 2010 af Birthe Rønn Hornbech- - Se RB 7/5 2013 03.00. Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech bliver nu yderligere belastet i statsløsesagen (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013)
-Arkiv SE RB PLUS Løkkes tøjsag skaber røre i Venstre BV.: Arkiv- SE RITZAU Bødskovs L 144 ville have mørklagt tuneserlov BV.: ARKIVFOTO 2010 af Birthe Rønn Hornbech- - Se RB 7/5 2013 03.00. Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech bliver nu yderligere belastet i statsløsesagen (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013).

Birthe Rønn Hornbech (V) taler mod bedre vidende, når hun i sin klumme i Kristeligt Dagblad lørdag siger, at kun menighedsrådene har magt i folkekirken, og at enhver nyordning på landsplan vil tage magt fra dem. Det er jo ikke rigtigt, og det ved den tidligere kirkeminister bedre end nogen.

Sagen er jo, at kirkeministeren (alene!) har magten til at udskrive landskirkeskat. Menighedsrådene har ingen magt over landskirkeskatten, selvom det er folkekirkens medlemmer, der skal betale. Og ingen andre betaler landskirkeskat - derfor er det da heller ikke Folketinget, der fastsætter den, selvom man skulle tro det ud fra Rønn Hornbechs indlæg.

Det er også kirkeministeren, der alene har magten til at bruge pengene. Rønn Hornbech fik indført, at ministeren skulle spørge et nedsat udvalg - men udvalget har ingen magt, den har ministeren alene.

Folketinget er altså heller ikke inde over landskirkeskatten. Folketinget tager alene stilling til det tilskud, staten (alle skatteydere) giver til folkekirken. Resten klares af kirken selv - der i tilfældet landskirkeskatten er ministeren.

Så en ændring af, hvem der beslutter landskirkeskatten, tager magt fra kirkeministeren. Ikke fra Folketinget og ikke fra menighedsrådene.

Det ved den tidligere minister glimrende. Men det er kirkeministerens enevældige magt, hun vil have opretholdt. Man undrer sig. Det må ærligt talt gå hedt til, når Rønn Hornbech finder det nødvendigt at komme med så misledende udsagn. Gad vidst, hvad der forhandles for tiden?

Personligt aner jeg ikke, hvad kirkeminister Jelved (R) har på tegnebrættet. Hvis det er, som Rønn Hornbech antyder, et kirkeråd, bare med et andet navn, så forstår jeg godt den stærke reaktion. Det er indlysende, at ikke mange i Venstre vil være med til det (det var allerede indlysende i det nedsatte udvalg). Men når det er så indlysende, er det vel næppe det, Jelved arbejder på?

Jeg håber stadig, at Jelved kommer med et forslag, der kan få opbakning fra det store flertal i Venstres folketingsgruppe, som godt kan se, at det er helt urimeligt med en minister, der alene kan udskrive kirkeskatter og bruge dem.

Kan man ikke bare stille medlemmerne i Venstres gruppe frit? Så kan Birthe Rønn Hornbech stemme, som hun vil - og flertallet i Venstre kan få plads til at tænke i de linjer, som I.C. Christensen lagde: Ved at give folket ansvar for kirken giver man også folket kærlighed til kirken.