Et menneskes idé om terror er et andet menneskes modstandskamp

Det er mit håb, at der blandt palæstinenserne før eller siden vil dukke en stærk leder op, som vil danne en massiv bevægelse baseret på en konsekvent ikke-voldelig modstandskamp mod den illegitime Israelske besættelsesmagt, skriver debattør

Palæstinensiske børn henter vand i Shejaiya-kvarteret i Gaza by. Foto: Scanpix
Palæstinensiske børn henter vand i Shejaiya-kvarteret i Gaza by. Foto: Scanpix.

Er Hamas en terrororganisation?

Spørgsmålet stilles af Martin Krasnik til den norske Gaza-læge Mads Gilbert i det omstridte og omdiskuterede interview på DR2 Deadline d. 2. august sommeren 2014.

Gilbert svarer: ”Nej. Hamas er en politisk organisation, som står på palæstinensernes side.”

Krasnik er tydeligvis ikke tilfreds med svaret og spørger lettere anfægtet utallige gange lægen på inkvisatorisk vis: Hvordan kan du benægte at Hamas er en terrororganisation, de har jo dræbt hundredevis af civile gennem historien?

Lægen fastholder at han ikke støtter Hamas, PLO eller andre politiske fraktioner, men at han støtter civile palæstinenseres ret til liv, værdighed og modstandskamp mod den Israelske besættelsesmagt. Han understreger at der er 3 civile Israelske ofre på den ene side og 1600 civile palæstinensiske ofre og mere end 10.000 sårede palæstinensere på den anden side i den seneste krig mellem Israel og Gaza. Samt at han anser Israel for at være en terrorstat, som begår forbrydelser mod menneskeheden.

Her refererer han til Israels seneste massedrab på 1600 civile palæstinensere herunder 300 børn og 200 kvinder. (Tallet er i dag væsentligt større med over 600 dræbte børn og mere end 300 kvinder.)
 
Krasniks interview med den norske læge Mads Gilbert, kan bl.a. tolkes som et billede på det udbredte trusselsargument, der handler om at Islamismen er en trussel mod de vestlige demokratier samt at al islamisme og modstandskamp mod Israel er lig med terrorisme.

Kampen mod islamismen ligger som en underliggende præmis i interviewet og fokus rettes konstant mod Hamas. Seeren er ikke i tvivl om, at Krasnik identificerer Hamas som en terrorgruppe. Krasnik spiller konstant terrorismekortet i forsøget på at diskvalificere Mads Gilberts politiske og etiske synspunkter.

De på daværende tidspunkt 300 dræbte børn får ingen stemme og intet fokus. Og Gilbert problematiserer det faktum at nogle børneliv er mere værd end andre. Det synes som om at 300 palæstinensiske børn der ”græder på arabisk” ingen betydning har. Så længe vi bevidst negligerer eller bagataliserer de palæstinensiske civile tab og fastholder et entydigt trusselsbillede af først PLO og sidenhen Hamas som terrororganisationer, er det muligt for Israel at fastholde besættelsen af Palæstina, samt at dræbe 600 palæstinensiske børn på fire uger uden følger.

Så længe vi bevidst vælger ikke at fokusere på eller dække det palæstinensiske folks lidelseshistorier, vil de mennesker som er uoplyste om Israels 60 år lange besættelse af Palæstina og den dertilhørende undertrykkelse af det palæstinensiske folk, eller som af andre årsager ikke føler solidaritet med de civile palæstinensiske ofre, kunne negligere den empati, som normale mennesker bør føle når over 2000 uskyldige civile palæstinensere dræbes herunder over 600 børn. Den manglende empati gør det nemmere ikke at handle.

Mads Gilbert nægter at falde i den apologetiske fælde, som de fleste kritikere af Israel havner i. En fælde der handler om at enhver kritik af Israel skal og må ledsages af et følgeargument ,der definerer Hamas som en terrororganisation. Lægen Gilbert fastholder sin kritik af Israel og et nuanceret syn på begreberne terrorrisme og modstandskamp. Han understreger at konflikter ikke er sorte eller hvide. At et menneskes definition af terror, er et andet menneskes modstandskamp.

Samt at han som læge i Gaza passer sit arbejde og redder menneskeliv uanset hvilken farve, religion, nationalitet eller politisk ståsted ofret måtte have. Pointen er at det er muligt at anskue Hamas som en politisk organisation eller palæstinensisk modstandsbevægelse uden at være tilhænger af Hamas eller sympatisere med dem eller deres metoder. Og Det bør være muligt at fordømme og kritisere Israel uden at blive beskyldt for at være Hamas-tilhænger eller islamistsympatisør.

Krasnik forsøger gentagne gange at deligitimere Gilberts politiske kritik ved at så mistillid om Gilberts person og demokratiske sindelag. F.eks. siger Krasnik: ”Ingen vil jo tage det du siger alvorligt, hvis det ikke var for din humanitære indsats som læge”. Kommentaren må siges at være et udokumenteret postulat og hører snarere hjemme i en debat end i et sagligt kritisk interview. Desuden er det ikke korrekt. Der er masser af kritiske røster blandt forskere, journalister, politikere og blandt menneskerettighedsaktivister der tager Gilberts kritik alvorligt.

Også den kritik der ganske enkelt handler om at Staten Israel begår statsterror i kampen mod Hamas og ikke skelner mellem civile og kombattanter. Der er ligeledes mange kritiske røster der i forlængelse af Gilberts kritik, forstår at fortolkningen af terror og definerende øjeblikke i verdenshistorien afhænger af positionering og varierer alt efter hvem man er, hvor man befinder sig og hvem man spørger. Det som defineres som terror et sted, defineres som forsvarskamp et andet sted. Et menneskes idé om et fællesskab er et andet menneskes politiske fængsel.

ANC som kæmpede mod apartheidstyret i Sydafrika blev i USA registreret som en berygtet terrorgruppe og Frihedskæmperen Nelson Mandela forblev på den amerikanske stats terrorliste indtil 2008. Stater, grupper- og enkeltpersoners arbitrære, varierende og nogle gange misvisende definitioner af terrorisme gør det endnu mere nødvendigt for os at reagere, når følelser styrer politikken eller journalistikken( som det er tilfældet med Krasnik) og trusselsargumenter som for eksempel radikaliserings- og terrorismekortet udspiller de universelle menneskerettigheder, logik og sund fornuft.

Omvendt mener jeg at den eneste vej frem for palæstinenserne er en konsekvent ikke-voldelig ”ideologi” kombineret med omverdenens økonomiske boykot af Israel.

Det er mit håb, at der blandt palæstinenserne før eller siden vil dukke en stærk leder op, som vil danne en massiv bevægelse baseret på en konsekvent ikke-voldelig modstandskamp mod den illegitime Israelske besættelsesmagt.

En ikke-voldelig modstandskamp, som majoriteten af palæstinenserne gennem de sidste 60 år fortsat fastholder via kunst, kultur, politik, journalistisk, film, feminisme, menneskerettigheds-aktivisme og dagligt mod.

Sherin Khankan er forfatter, foredragsholder og aktivist. Underviser desuden på Folkeuniversitetet i København og er stifter af Den Syriske (demokratiske) Opposition i Danmark. S.O.D