Græsk kulturarv hører til i Grækenland

På Nationalmuseet udstilles to Parthenonhoveder fra Akropolis. Men tilladelsen til at fjerne kunstværkerne fra Athen blev ikke givet af grækerne selv, men af den daværende besættelsesmagt, Tyrkiet. Derfor bør Danmark vise sig som det gode eksempel og aflevere Grækenlands kulturarv tilbage, skriver debattør.

To hoveder fra en kentauer og en lapith er udstillet på Nationalmuseet, men kommer i virkeligheden fra Parthenon i Athen, der er templet for den græske gudinde Athene. Og derfor bør genstandene leveres tilbage til Grækenland, mener Louis Hansen.
To hoveder fra en kentauer og en lapith er udstillet på Nationalmuseet, men kommer i virkeligheden fra Parthenon i Athen, der er templet for den græske gudinde Athene. Og derfor bør genstandene leveres tilbage til Grækenland, mener Louis Hansen. . Foto: Henrik Pyndt Sørensen.

NY CARLSBERG GLYPTOTEK danner indtil den 7. december ramme om en meget seværdig udstilling med titlen ”Som forvandlet. Antik skulptur i farver”. Her kan blandt andet nydes synet af originale kunstværker og kopier af disse med bemaling, som nyere tids forskning har sandsynliggjort har været farverne på græske og romerske relieffer og friskulpturer.

På udstillingen forevises også en interessant video produceret for British Museum. Man ser et af de relieffer, som har været en del af udsmykningen på Parthenon, det unikke tempel for visdommens gudinde Athene, der tillige var Athens skytsgudinde. Det afbildede relief viser kamp mellem en lapith og en kentaur. Den førstnævnte symboliserede i den græske mytologi et kulturfolk, mens den anden var repræsentant for de primitive kentaurer, der var halvt heste og halvt mennesker. De to skikkelser, kulturmennesket og det vilde væsen, markerede henholdsvis grækerne og de udefrakommende aggressorer, perserne, der akkurat som kentaurerne ikke kunne besejre kulturfolket grækerne og den græske kultur.

Det på videoen afbildede relief og en række andre kunstværker fra templerne på Athens Akropolis befinder sig desværre ikke i Athen, hvor de burde være, men de er anbragt på British Museum. Genstandene blev fjernet i perioden 1801 til 1812 af englænderen Thomas Bruce, den syvende jarl af Elgin, der selvfølgelig havde håndlangere til det fysiske arbejde.

TILLADELSEN TIL nedtagningen og fjernelsen af kunstværkerne fra Athens Akropolis blev ikke givet af grækere, men af repræsentanter for den besættelsesmagt, Tyrkiet, der dengang holdt de græske områder i et jerngreb.

Gang på gang har nutidens Grækenland anmodet England om at tilbagegive, hvad der er vitale dele af de unikke bygningsværker, da disse er unikke symboler på Grækenland og græsk kultur. England har ikke reageret.

Fra dansk side burde vi foregå med et godt eksempel. På vort nationalmuseum befinder sig hovedet af netop den lapith og af den kentaur, hvis relief er vist på den før omtalte britiske video. På videoen vises ved hjælp af elegant teknik, hvordan de forskellige dele, der nu er fjernet fra relieffet, kan komme på plads. De to hoveder erhvervede den danske officer Mouritz Hartmann i 1687. Han købte dem i Athen, samme år som han havde deltaget i et meningsløst veneziansk bombardement af Parthenon.

Tyrkerne havde ikke tænkt sig muligheden af noget så tåbeligt som at rette kanoner mod den imponerende bygning. Derfor havde de indenfor etableret et stort krudtmagasin. Men den venezianske øverstkommanderende, Francesco Morosini, beordrede beskydning af Parthenon. Det blev katastrofalt. En del af bygningen ødelagdes, og en række af dens kunstværker blev splittet på en mildt sagt uheldig måde. Blandt disse fra et af reliefferne på templet var de to hoveder, som danskeren købte.

Siden det moderne Grækenlands selvstændighed er der blevet arbejdet på bevaring samt sikring af bygningerne på Athens Akropolis, og i 2009 blev det nuværende akropolismuseum i Athen indviet. Her bør kunstværkerne fra denne verdensarv befinde sig, og her vil de fremtræde langt smukkere, end tilfældet er på det britiske museum.

Vatikanet har tidligere været i besiddelse af kunstværker fra Athens Akropolis og har tilbagegivet disse til Grækenland. De to hoveder, som befinder sig i Danmark, bør vi nu levere tilbage. Kopier er for os lige så gode som originalerne, men det er ikke tilfældet for den græske stat.

Såfremt vi tilbagegiver, er det et tydeligt signal til England om, at det relief af lapithen og kentauren, som nu kan ses på videoen, bør forenes med de to hoveder - og det eneste sted, hvor det hører hjemme: i Grækenland. Det vil da være et skridt i den rigtige retning. Endemålet må være, at alt fra Athens Akropolis placeres, hvor det hører hjemme.