Kære pensionskasser, lyt nu til Ban Ki-moon

Pensionsselskaberne har et økonomisk og moralsk ansvar for klodens fremtid, skriver Gitte Seeberg

Gitte Seeberg, generalsekretær for den danske afdeling af WWF Verdensnaturfonden. Tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti (K), medstifter af partiet Ny Alliance.
Gitte Seeberg, generalsekretær for den danske afdeling af WWF Verdensnaturfonden. Tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti (K), medstifter af partiet Ny Alliance. .

Vi har alle et ansvar for vores fælles fremtid. Også den fremtid der kommer, når vi ikke længere selv er på kloden. Jeg tænker tit på, hvad det er for en verden som min 14 årige datter og hendes forhåbentlige kommende børn, kommer til at leve i. Alene siden hun blev født i år 2000 er verden forandret i lille Danmark. Hårde vintre, varme vintre, skybrud og oversvømmelser, som vi aldrig tidligere har set det.

Hvad vi ser i Danmark er ingenting at regne i forhold til de mennesker, der bor i Asien og Afrika. Hvem husker ikke orkanen Haiyan, der ramte Filippinerne for et år siden. Og i Afrika slås de med varmere temperaturer, tørke og erosion af jorden så større og større områder bliver til ørken. Noget der på sigt kan udløse flygtningestrømme, der måske er større end dem vi kender fra de mange konflikter, vi har i dag.

Alt det er sket selvom temperaturen ”kun” er steget 0,8 grader. Når vi nu ved hvilke konsekvenser det har, ikke at gøre noget for at sikre fremtiden, er det ufatteligt hvordan der vaskes hænder rundt omkring. Det er altid nogen andres ansvar.

Således også de danske pensionsselskaber. Selvom de kunne, vil langt de fleste ikke tage et ansvar for klodens fremtid.

I WWF har vi lavet en ny rapport om hvordan danskernes pensionsmidler er investeret. Rapporten har undersøgt 16 danske pensionsselskabers og deres investeringer i højrisikable olie- og gasprojekter.

Højrisikable investeringer er blandt andet olie- og gasboringer i de arktiske egne, olie- og gasboringer på meget dybt havvand eller udvinding af olie i tjæresand. Projekterne er meget bekostelige, risikoen for ulykker – og deraf følgende miljøkatastofer - er ekstra stor. Samlet set er den slags projekter altså en yderst risikabel affære både for pensionsopsparerne og miljøet.

Alle burde være enige om, at den slags højrisikable, fossile investeringer skal danske pensionsselskaber holde sig langt væk fra. Men det er ikke en selvfølge. For de 16 danske pensionsselskaber, som indgår i WWF Verdensnaturfondens undersøgelse, har investeret minimum 7,3 milliarder kroner i netop dén slags farlige olie- og gasprojekter. Bl.a. gennem investeringer i russiske Gasprom. Det er decideret uetisk.

Da FN’s generalsekretær Ban Ki-moon var i København først i november i forbindelse med offentliggørelsen af FN’s Klimapanels statusrapport over klimaet, opfordrede han pensionsselskaberne verden over til at reducere deres investeringer i olie-, gas- og kulselskaber. Og i stedet investere pengene i vedvarende energi.

Hans opfordring lød – direkte citeret – sådan her:

 “I have been urging companies like pension funds or insurance companies to reduce their investments in coal and a fossil-fuel based economy to move to renewable sources of energy.”

Jeg kunne ikke være mere enig. Pensionsselskaberne kan med deres formidable milliardformuer virkelig gøre en forskel i kampen mod klimaforandringerne. De 16 danske pensionskasser, som WWF har set på, sidder alene på en formue på mere end 2.300 milliarder kroner. Et gigantisk beløb. Så pensionskasserne har – om nogen – virkelig mulighed for at gøre en forskel. Til fordel for miljøet og vores børns fremtid.

Til en absolut begyndelse burde pensionsselskaberne – hellere i dag end i morgen - skille sig af med de farlige olie- og gasinvesteringer, som både miljømæssigt og økonomisk er en særdeles højrisikabel affære for pensionskunderne.

Dette kunne blive et vigtigt bidrag til den fremtid vores generation efterlader kommende generationer. Måske ender vores generation med at blive den første, der efterlader verden i en dårlige stand, end vi selv fik den. Vil vi virkelig være det bekendt?