kort sagt

kort sagt
Foto: Iris.

Blåstemplet syg mad

HANNE AHM Fuglegårdsvej 28, Gentofte

Stegt flæsk er kåret som Danmarks nationalret. Dermed har fødevareminister Dan Jørgensen (S) blåstemplet industrilandbrugets syge mad. Rettens hovedingrediens stammer fra landbrugets mest lemlæstede og syge dyr: svinene, som med MRSA-bakterien foreløbig har slået fem forbrugere ihjel.

Vi var nogle dyrevenner, der med forventning og glæde så frem til, at den nye fødevareminister - valgt til årets dyreven af Dyrenes Beskyttelse - skulle forbedre dyrenes plagsomme liv og stoppe fiksering og opstaldning uden halm til de store slidte kroppe med brækkede ben, skuldersår og med unger, der aldrig kan nås af soen.

Mange forbrugere i Danmark og i vore nabolande køber ikke mere dansk industrikød - ikke blot af begrundet frygt for sygdom, men også fordi billedet af de lemlæstede dyr har brændt sig så fast på nethinden, at de dukker op, når man kigger ned i frysedisken hos slagteren, der sjældent har sundt kød fra fritgående svin.

Luk og sluk for industriproduktionen af plagede dyr, Dan Jørgensen, og lad den nye og langt bedre justitsminister Mette Frederiksen (S) tage sig af de kriminelle svinefabrikanter. Flyt de store overførselsindkomster fra industribruget og giv tilskuddet til det økologiske landbrug. Kun på den måde bliver du en ordentlig fødevareminister, vi kan have respekt for.

Lindhardt som helgen

KNUD ANDERSEN provst emeritus, Slangerup

Nyligt afdøde biskop Jan af Roskilde vil jeg betragte som en helgen, fordi han gjorde det lettere for os og for mange at holde fast ved troen.

Dette er helgenens primære kendetegn. Som sådan er han nu et led i den lange række, der for eksempel omfatter hans kollega, tidligere biskop af Rom Johannes Paul II.

Grim verbal adfærd

LOUIS HANSEN cand.pæd., Omøvej 7, Kirke Såby

Det er flot, at folketingspolitikerne Johanne Schmidt-Nielsen (SF), Zenia Stampe (R) og Özlem Cekic (SF) har haft overskud til i DR 2-serien ”Ti stille, kvinde” at berette om, hvad de blandt andet udsættes for af verbale svinerier.

Samtidig er det dybt deprimerende, at der i Danmark findes mennesker, som ikke alene betjener sig af et modbydeligt sprog og fremfører dybt kritisable udsagn, men ydermere er så luskede, at de efterfølgende end ikke tør stå åbent frem og give sig til kende.

Sørine Gotfredsen har øjensynlig en ejendommelig indstilling til de tre politikeres reaktion. I en mediekommentar i Kristeligt Dagblad den 20. november giver hun udtryk for, at Özlem Cekic markedsføres i serien, og hun kritiserer, at politikeren i et nydeligt sprog fremfører berettiget kritik af svinske mails.

I den sidste udsendelse som også i de to øvrige profilerer politikeren sig på ingen måde, og at Özlem Cekic betegner de primitive mails som værende grænseoverskridende, er særdeles kultiveret.

Özlem Cekic kunne med fuld ret have anvendt ganske anderledes kraftige gloser.