Unge kristne bør blive journalister

Evangeliet skal forsvares, og det kristne budskab skal ud i vores medier, skriver debattør, der dermed opfordrer unge kristne til at blive journalister.

Der skal være flere kristne blandt landets journalister, mener Willy Risbjerg. Modelfoto.
Der skal være flere kristne blandt landets journalister, mener Willy Risbjerg. Modelfoto. Foto: Wellphoto.

SØRG FOR, AT VI FÅR kristne unge mennesker til at uddanne sig som journalister. Det er en absolut nødvendighed for, at vi kan få det kristne budskab ud i vore medier. Sådan lød opfordringen fra Ivar Brændgaard, direktør på TV Midt-Vest, ved Distrikt Midts forårsmøde i 2012.

Vi tog sagen op i distriktets bestyrelse, og en aftale om det videre forløb blev indgået med KLF's landskontor og Kirkeligt Medieakademi.

Vi besluttede i første omgang, at journalist Svend Løbner skulle besøge de kristne højskoler i Danmark samt Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing og Diakonhøjskolen i Aarhus - i alt otte skoler. Her skulle han give en times foredrag om emnet.

Jeg deltog ved foredraget på Det Kristne Gymnasium, hvor Svend Løbner viste billeder og fortalte om sine mange spændende journalist-oplevelser i Afrika. Han fortalte om eftervirkninger fra de forskellige krige, den store fattigdom, de ekstremt dårlige livsbetingelser, familiernes kamp for at overleve, aids og spedalskhed. Han inddrog den kristne vinkel i sit foredrag på en meget inspirerende måde. Eleverne sad musestille med åbne ører og øjne og fulgte meget interesseret med.

Herefter gav han en grundig orientering om, hvordan man bliver journalist. En elev på 16 år rakte hånden op og fortalte, at hendes helt klare ønske var at blive journalist, og hendes klare udmelding havde en afsmittende virkning på de øvrige deltagere.

Og der er brug for kristne journalister i fremtiden. Mange af nutidens journalister er meget famlende og vagt formulerende, fordi de ikke har baggrundsviden eller erfaring med bibel og kristendom.

Vi har utallige eksempler på, at mennesker i hele landet påtaler det dårlige sprog fyldt med bandeord og sjofle udtryk, der gennemsyrer mange både børne-, ungdoms- og voksenudsendelser i radio og tv.

Vi hører gang på gang, at vore medier afspejler den danske befolknings indstilling, men det er direkte forkert. Den største del af befolkningen ønsker ikke disse mange bandeord, som bliver serveret fra ”stolte” mediefolk til seere og tilhørere, som ikke har en jordisk chance for at tage til genmæle.

I KLF Kirke og Medier har vi en tæt tilknytning til journalisterne i radio og tv, og derfor føler vi et ekstraordinært stort ansvar for, at der kommer nye kristne journalister når de ældre går på pension.

Det er meget vigtigt, for at vi kan bevare og fremme den kristne profil i vort samfund og i vore medier. Vi mangler utrolig meget disse kristne journalister. De mangles både i medier og i samfundsdebatten.

Journalist Anders Laugesen fra DR 1 har udtalt, at han gruer for den dag, han og de få andre kristne journalister i radio og TV går på pension. Og Ivar Brændgaard siger, at han har begået en fejl ved altid at opfordre unge til at blive præster som ham selv.

I dag opfordrer han disse unge til at blive journalister, så de har betydelig større muligheder for at præge samfundet i en positiv kristen/kulturel retning.