Aller - et familiedynasti under forandring

Det er snart et par år siden, at en tidligere medarbejder ved ugebladet Se og Hør beskrev redaktionens samarbejde med en betroet medarbejder i betalingskortselskabet Nets. 12 personer og Aller Media er sigtet for overtrædelse af straffeloven

Aller-koncernen er i centrum for en retssag, der begynder i maj.
Aller-koncernen er i centrum for en retssag, der begynder i maj. . Foto: Scanpix.

Det er snart et par år siden, at en tidligere medarbejder ved ugebladet Se og Hør kastede en torpedo i form af en roman, hvor han beskrev redaktionens samarbejde med en betroet medarbejder i betalingskortselskabet Nets.

Vedkommende forsynede sladderbladet med oplysninger om, hvor kendte og kongelige handlede og morede sig. Sagen vakte voldsom opsigt, og for en række journalister og redaktører blev afsløringerne af deres tilsyneladende medskyld skæbnesvangre.

I maj forventes det store show at udfolde sig i retten i Glostrup, hvor der er afsat 15-20 dage til at endevende skyldsspørgsmålet. Politiet har beslaglagt omfattende datamateriale i Aller-koncernen.

12 personer og Aller Media er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 263, der handler om at skaffe sig adgang til andres oplysninger og for overtrædelse af markedsføringslovens forbud mod at videregive forretningshemmeligheder. 11 advokater skal hver især plædere for deres klienters uskyld.

Mens den interesserede del af offentligheden således venter på afhøringer, bevisførelse og domfældelse, kan der være grund til at se nærmere på Nordens førende udgiver af ugeblade, der som andre trykte medier er i hård konkurrence om publikums tid og penge.

Laura og Carl Aller grundlagde i 1873 Nordisk Mønster Tidende. I 1869 havde Carl udviklet en ny litografisk metode, der banede vej for masseproducerede tryksager med billeder. Sansen for især kvindernes ønsker og behov førte til en ubrudt vækst, og i dag er det femte generation, der ejer det omfattende mediekonglomerat.

Efter Se og Hør-skandalen har familien Aller holdt sig i baggrunden og overladt den daglige drift til administrerende direktør Pål Thore Krosby; den særlige titel ”overdirektør” er forbeholdt arvingerne, hvoraf den farverige Bettina Aller tidligere optrådte i fjernsynet med sine bedrifter som opdagelsesrejsende. I sig selv kunne Aller-sagaen danne grundlag for en tv-føljeton.

Aller Holdings nettoomsætning i 2014-2015 andrager 4675 milliarder kroner, en fremgang på over 100 millioner i forhold til det foregående regnskabsår. Alligevel blev årets resultat negativt med et underskud på 157 millioner, hvilket blandt andet forklares med ”markante implementeringsudfordringer af et nyt abonnementssystem i Sverige”. I Norge ejer Aller ”Dagbladet”, selskabets eneste avisforretning. Mindst er aktiviteterne i Finland med to ugeblade.

De senere års strategi drejede sig om at finde på noget nyt, gerne i form af indtægtsgivende service på internettet, men nu er innovationsafdelingen lukket, og flere opfindelser så som en spilleside og et reservat for royalister er sat til salg.

De tre ugeblade Familie Journal, Ude og Hjemme og Søndag har fået fælles redaktion med 85 medarbejdere; det sparer omkostninger, men rummer en risiko for, at bladene med et samlet læsertal på en million kommer til at ligne hinanden for meget.

Opkøb af blandt andet Nilles Rejser og Nyhavn Rejser markerer ønsket om at trænge ind på et andet fritidsmarked, og trods vigende oplag råder Aller naturligvis over annoncekanaler med stor udbredelse.

Magasiner åbner og lukker, mennesker hyres og fyres, Allers aktionærer kan hæve 50 millioner kroner i udbytte og støtte sig til en egenkapital på 1,6 milliarder kroner. Retssagen til maj bliver et ordentligt skud for boven, men jurister og PR-eksperter står parat til at minimere skaderne.

Jacob Ludvigsen er journalist, forfatter og reklamemand. Hver anden fredag skriver han om trykte medier