Må menighedsråd spørge om alt i en ansættelsessamtale?

Præsteforeningen har udviklet en guide til ansættelsessamtaler, og den slår fast, at menighedsråd ikke må spørge ind til præsters politiske ståsted

Til ansættelsessamtaler må arbejdsgiveren spørge ind til alt om teologi og embedssyn, men man må ikke forskelsbehandle præster på baggrund af politisk anskuelse.
Til ansættelsessamtaler må arbejdsgiveren spørge ind til alt om teologi og embedssyn, men man må ikke forskelsbehandle præster på baggrund af politisk anskuelse. . Foto: Modelfoto.

Når der skal kaldes og ansættes en ny præst i et sogn, er det vigtigt, at både præst og menighedsrådets medlemmer forbereder sig nøje.

For begge parter er det vigtigt at sætte sig ind i formalia og regler omkring ansættelse, derunder samtalen med ansøgerne, og at besinde sig på, hvad der kendetegner kirkelivet og ånden i det pågældende sogn. Præst og menighedsråd skal jo fremover samvirke om kirkens liv og vækst.

Som født medlem af menighedsrådet skal præsten samarbejde med menighedsrådet om sognets kirkelige og administrative anliggender - og omvendt (menighedsrådsloven paragraf 1). Og i dette samarbejde skal menighedsrådet respektere præstens forkyndelsesfrihed (menighedsrådsloven paragraf 37)

Til det formål har Præsteforeningen i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd udgivet en guide ”Værd at vide om præste-ansættelse” (2012), som er at finde på Præsteforeningens hjemmeside.

Under overskriften ”Kan man spørge om alt?” skriver vi, at ”alle spørgsmål om teologi og embedssyn, altså hvad det vil sige at være præst i en evangelisk luthersk kirke, kan stilles under samtalen. Menigheds-rådet kan forvente at få svar på denne type spørgsmål under samtalen”. Herunder gælder spørgsmål om syn på kvindelige præster, vielse af fraskilte og par af samme køn.

Og videre: ”Derimod er der begrænsninger på, hvor tæt man kan gå på ansøgeres privatliv, for eksempel helbredsmæssige forhold, seksualitet og planer om graviditet.” Enhver ansøger til en præstestilling er - som alle andre lønmodtagere - beskyttet af diskriminationsloven.

En arbejdsgiver må ikke i forbindelse med eller under ansættelsen af en lønmodtager anmode om, indhente eller modtage og gøre brug af oplysninger om dennes race, hudfarve, religion eller tro, politiske anskuelse, seksuelle orientering eller nationale, sociale eller etniske oprindelse (Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet paragraf 4).

Præsteforeningen vil opfordre præster og menighedsrådsmedlemmer til at konsultere denne guide, så lovgivningen overholdes, når et sogn kalder på ny præst.

Eva Tøjner Götke er næstformand i Præsteforeningen