Bæredygtighed er et groft misbrugt ord i dagens debat

Illustration: Søren

Illustration: Søren Mosdal

Ordet bæredygtighed har altid båret på en begrænsning. Det tænker kun om naturen som menneskets herredømmeområde. Det er nok derfor, det har kunnet lade sig gøre at misbruge det så groft, skriver forfatter og journalist Ole Jensen

I DE SENESTE UGER har Bæredygtigt Landbrug fået en masse omtale. Det er en organisation, der ikke tager det for tungt med sagligheden. Det ligger allerede i valget af navn.

Tænk sig at kalde sig bæredygtig, når alt, hvad de foretager sig, går ud på det stik modsatte - i hvert fald hvis man holder sig til den oprindelige betydning af bæredygtighed fra den såkaldte Brundtlandrapport fra 1987: At vi mennesker finder ud af at leve på kloden, så den i længden kan holde til, at vi er her. Med andre ord: at skabe en økologisk bæredygtig samfundsudvikling!

Nu snupper man så ordet med dets positive klang, men omdefinerer indholdet til at betyde: kortsigtet privatøkonomisk ”bæredygtighed” på bekostning af naturen. Man pynter sig med lånte fjer, for at sige det meget mildt.

Jeg minder lige om varmestigningen på kloden! Og ved I, at den 13. august 2015 havde vi som menneskehed påført naturen den mængde slid, som den er i stand til selv at genopbygge på et år. Resten af året var uoprettelig nedslidning. Det var seks dage tidligere end i 2014. Fortsætter det, er der brug for tre kloder i 2050.

Et udtryk for

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.