Kan vi ikke gøre livet lidt bedre for familier i Danmark?

Når næsten 900.000 lønmodtagere lider af forhøjet stressniveau, og næsten 35.000 lønmodtagere dagligt er sygemeldt med stress, så er der behov for at gøre det lidt bedre, mener debattør

Halser du også mod børnehaven lidt i lukketid og har svært ved at få familielivet til at hænge sammen? Du er langtfra alene... Derfor skal der sættes fokus på balancen mellem arbejds- og familieliv, mener Søren Fibiger Olesen, landsformand for Krifa.
Halser du også mod børnehaven lidt i lukketid og har svært ved at få familielivet til at hænge sammen? Du er langtfra alene... Derfor skal der sættes fokus på balancen mellem arbejds- og familieliv, mener Søren Fibiger Olesen, landsformand for Krifa.

Kan vi ikke gøre det lidt bedre? Jeg tror det.

Mange husker sikkert stadig de berømte ord fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) nytårstale fra slutningen af 1990'erne. Men knap så mange husker måske, hvad det i virkeligheden var, statsministeren ville gøre lidt bedre.

Nyrup beskrev i samme nytårstale meget malerisk, hvordan han havde set unge forældre - oftest mødre - komme cyklende til daginstitutionen i det tidlige morgenmørke med de små søvndrukne unger bag på cyklen. Det var dem, småbørnsforældrene, statsministeren ville række en hjælpende hånd.

Vi måtte forstå, at der var behov for at indrette arbejdsmarkedet sådan, at der blev bedre plads og mere rum for hensyn til familien. Efterfølgende steg egenbetalingen for børnepasning, og finansministeren, der dengang hed Mogens Lykketoft (S), bebudede, at danskerne skulle arbejde mere. Det må kunne gøres bedre.

Da Anders Fogh Rasmussen (V) efterfulgte Nyrup som statsminister, nedsatte VK-regeringen en familie- og arbejdslivskommission med henblik på at skabe en bedre balance mellem familie- og arbejdsliv.

Der var altså stadig behov for at gøre det lidt bedre. VK-regeringen endte dog med at begrave både kommissionen og de fleste af de udmærkede anbefalinger, som kommissionen var nået frem til. Det må kunne gøres bedre.

Den nuværende SR-regering har som bekendt også været fremme med, at vi alle sammen skal arbejde længere. Konkrete familiepolitiske udspil har man desværre måttet kigge forgæves efter. Det må kunne gøres bedre.

Når næsten 900.000 lønmodtagere lider af forhøjet stressniveau, og når næsten 35.000 lønmodtagere dagligt er sygemeldt med stress, så er der behov for at gøre det lidt bedre.

Syv ud af 10 danskere har ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Krifa, inden for det seneste år oplevet problemer med balancen mellem familie- og arbejdsliv. Undersøgelsen viser også, at mere end hver anden af os flere gange om måneden oplever at skulle møde tidligere eller gå senere hjem fra arbejde end planlagt. Sidstnævnte er selvfølgelig ikke et problem for alle, men for mange er det naturligvis en udfordring, hvis man hele tiden kommer senere hjem til familien end planlagt. Det vil uvilkårligt belaste de nære relationer, hvis man gang på gang må skuffe de søvndrukne unger bag på cyklen, sønnike der skulle køres til fodbold eller partneren, der igen kommer for sent til zumba, fordi man kommer for sent hjem fra arbejde.

Nu er der snart folketingsvalg igen, og uanset om statsministeren efter valget hedder Helle eller Lars, så mener jeg, at det er på tide, at vi ikke blot gentager Nyrups gamle spørgsmål, men også begynder at komme med konkrete svar på de udfordringer, som blandt andet småbørnsforældrene står med i dagligdagen. I Krifa vil vi ikke lade det blive ved snakken.

Krifa ønsker at understøtte den enkelte og familien i at finde den gode balance mellem familie- og arbejdsliv. Derfor har vi her i foråret lanceret en række forslag til, hvordan vi sammen kan skabe en bedre balance. Vi foreslår blandt andet, at alle småbørnsforældre får mulighed for op til 10 dages betalt frihed om året i forbindelse med barns sygdom.

Vi foreslår også, at flere får reel mulighed for at gå på deltid i perioder af arbejdslivet, hvor familien kræver mere omsorg og større opmærksomhed, eksempelvis i forbindelse med at man har små børn. Endelig har vi også foreslået politikerne, at a-kasselovgivningen ændres, således at muligheden for at være deltidsforsikret gøres mere fleksibel.

Forslaget vil blandt andet kunne hjælpe de mange danskere, der i dag risikerer at stå uden forsørgelse, fordi de efter længere tids sygdom på sygedagpenge, efter de nugældende regler, ikke er berettigede til dagpenge, hvis de ikke er i stand til at arbejde enten 30 eller 37 timer om ugen. Vi ønsker i den forbindelse at give mulighed for, at man også kan være dagpengeberettiget, selvom man kun står til rådighed for eksempelvis 20 eller 25 timer om ugen.

I Krifa ønsker vi at sætte mennesker før systemer, og vi ønsker at bidrage aktivt til, at flere danskere får god arbejdslyst og god balance mellem familie- og arbejdsliv. Derfor må hverken a-kasselovgivning, overenskomster eller vanetænkning stå i vejen for, at mennesker får mulighed for at indrette sig, som de selv finder bedst. Vi vil til stadighed udfordre rammerne på arbejdsmarkedet, hvis de hindrer mennesker i at opnå god arbejdslyst og i at få en bedre balance.

Uanset om regeringen er rød eller blå efter næste valg, så håber jeg, at den vil være med til igen at sætte den gode balance mellem familie- og arbejdsliv på dagsordenen.

Vi kan gøre det lidt bedre.

Søren Fibiger Olesen, landsformand for Krifa, Klokhøjen 4, Aarhus N