Biskop: DR viser ikke tolerance med eid-fest

Når DR invitererer til eid-fest bliver de selv en del af festen, og overskrider dermed en journalistisk grænse, mener biskop Steen Skovsgaard. Tolerance handler nemlig dybest set om afstand.

"Når DR derfor inviterer til en muslimsk eid-fest under overskriften "Let's eid" - så er afstanden efter min mening ikke blevet respekteret," mener Steen Skovsgaard om DR`s fejring af den muslimske ramadan.
"Når DR derfor inviterer til en muslimsk eid-fest under overskriften "Let's eid" - så er afstanden efter min mening ikke blevet respekteret," mener Steen Skovsgaard om DR`s fejring af den muslimske ramadan. Foto: Søren Staal.

I EN lidt ældre udgave af Nudansk Ordbog defineres tolerance blandt andet som: Den højest tilladte afstand mellem to maskindele.

Det er en god definition, også når man skal tale om og praktisere det såkaldte kultur- og religionsmøde. Her er det godt at blive mindet om, at tolerance ikke altid drejer sig om åbenhed, imødekommenhed og inklusion men at tolerance dybest set handler om afstand.

LÆS OGSÅ: Muslimer ved DRs omstridte eid-fest: Det føles som en dejlig anerkendelse

En afstand, som vel at mærke ikke må blive for stor, for så kommer der slør i hele systemet. Men omvendt også en afstand, som heller ikke må blive for lille, for så bliver det ødelæggende for begge parter.

Når DR derfor inviterer til en muslimsk eid-fest under overskriften Lets eid så er afstanden efter min mening ikke blevet respekteret. Så er det ikke længere en beskrivelse eller almindelig journalistisk behandling af en begivenhed. Så bliver DR selv en del af festen, og det er at overskride en vigtig grænse.

LÆS OGSÅ: Kritikere: DRs ramadan-dækning giver religiøs ubalance

Har DR for eksempel tænkt på, hvordan det må virke på de muslimske arrangører af den store eid-fest i Valby, at DR nu tilsyneladende vil konkurrere? Eller for den sags skyld på andre religioners fester?

Jeg har i mange år været præst i et område med mange muslimer. Og jeg blev varm om hjertet, når muslimerne ved juletid hilste os kristne med et Glædelig jul. Og de blev lige så glade og taknemlige, når vi ønskede dem Eid mubarak, når det var deres tur til at feste.

Der skal i virkeligheden så lidt til for at vise respekt, medmenneskelighed og forståelse. Ja, måske skal der oftest kun lidt til. Ikke den store og inderlige omklamring, men en svalende og respektfuld afstand. Det kan nemlig hurtigt blive alt for meget.

Steen Skovsgaard er biskop over Lolland-Falsters Stift